facebook

Чоловіків, які втекли за кордон від мобілізації, після повернення чекають серйозні проблеми: Заява Офісу президента

Громадяни України, які ховаються від мобілізації за кордоном, зіткнуться з юридичними проблемами після повернення в Україну. А щодо втікачів, які придбали фіктивні довідки і виїхали за межі нашої держави, будуть судові рішення.



Таку заяву зробив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. Про це він розповів під час етеру з російською опозиціонеркою та публіцисткою Юлією Латиніною, пише Оглядач.

Подоляк пояснив, що фіктивні довідки є проявом корупційної дії.

“На основі цього треба буде звертатися в суди тих країн, де вони перебувають як біженці з певними юридичними статусами, щоб їм це скасували, і в судах цих країн довести, що ця людина отримала довідку не належним чином”, – сказав він.

Але, за словами радника голови ОП, юридично процедура екстрадиції ухилянтів з-за кордону є дуже складною, оскільки там вважають, що людина має право боятися воювати. З цієї причини Подоляк вважає, що сподіватися на масове повернення цих людей не варто.

Водночас, в Україні збираються створити реєстри людей, які отримували фіктивні довідки.

“Тоді в них будуть проблеми вже при поверненні до України, будуть йти юридичні процедури. Якщо вони добровільно зараз не повертаються, то коли війна закінчиться у них будуть певні юридичні проблеми – будуть вияснятися підстави, на яких вони покинули країну, тощо”, – наголосив Подоляк.

Нагадаємо, представник президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський раніше говорив, що військовозобов’язаних українців, які виїхали з країни під час війни, купивши довідки у корумпованих посадовців військово-лікарської комісії (ВЛК), можуть повернути до України. Не виключено, що надалі на ухилянтів чекає покарання за нормами Кримінального кодексу.

Читайте також:  Хто не підлягає мобілізації: оновлений перелік осіб

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.