facebook

Батьки обурені: В Івано-Франківську учні 5 і 6 класів не мають підручників

Для франківських школярів бракує підручників. Втім така ситуація не лише на Прикарпатті. Найгостріша проблема – для 5 і 6 класів.

Франківці скаржаться, мовляв, другий тиждень навчання, а діти не мають підручників, пишуть Версії з посиланням на Інформатор.

“Як планується вирішення проблеми з підручниками для 5 класу? Українська мова, література, історія, англійська мова, зарубіжна література? Як діти мають вчити свою мову та історію? З гаджетів – не реально, це не навчання буде…. Чому за цілий рік не продумали можливості профінансувати їх друк? На все гроші знаходяться, лиш на книжки не знайшли. Бо що варта та школа без основного знаряддя навчання і пізнання – підручника!? Заґуґлила… Є в продажі, але ж ціна 400-500 грн. Це чиста спекуляція – надрукували для продажу, а в школи не привезли. Де контроль Міністерства освіти, яке дозволило впроваджувати книжки до навчання? Якщо надрукували, то чому нема підручників у бібліотеках шкіл? Чи це міськвідділи освіти не пролобіювали забезпечення потреби своєчасно? На маму сьогодні покласти вже від 5 класу задачу самотужки купувати усі книжки і робочі зошити – це вже занадто величезні витрати, – пише на фейсбуку франківка Мирослава.

Зі слів міського голови Руслана Марцінківа, заклади освіти Івано-Франківської громади забезпечені підручниками на 89%.

“З початком повномасштабного вторгнення на друк підручників коштів від держави не надійшло. Через воєнний стан цьогоріч підручники для учнів 5-6 класів НУШ друкували за кордоном. Учні 5 класів наразі забезпечені підручниками на 31%. 100 % є підручників є з математики, природознавства – 74%. Щодо підручників з української мови – ще готують документи для доставки (за це відповідає область). Усі підручники є в електронних форматах“, – каже міський голова.

Читайте також:  Учитель має створити умови для насичення сенсорного голоду дітей

У МОН кажуть, що найгостріша потреба щодо підручників у 5 і 6 класів, які навчаються за програмою Нової української школи. Підручники треба друкувати “з нуля”. Цього року на видання й доставлення шкільних підручників із держбюджету виділили 754,9 млн грн. Ще 138,1 млн грн – кошти донорів.

“Маючи обмежений бюджет, надрукувати всі необхідні наразі підручники для школярів є неможливим. Про це під час серпневої освітньої конференції сказав заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків. За його словами, Кабінету Міністрів вдалося знайти кошти для часткового покриття потреби в підручниках”, – коментувала раніше проблему заступниця міського голови Вікторія Дротянко.

Станом на 8 вересня до книжкових баз органів управління у сфері освіти областей доставили 4 656 617 підручників для 6 класів. Це 97,63% від плану, повідомляють у НУШ.

Також у МОН повідомили, що для 5 класу за кошти донорів уже надрукували математику (100%); польську мову, 1-й рік навчання (100%); природничу галузь (74 %). За кошти донорів у 2023 році видадуть посібники для 5 класу з української мови, української літератури, інформатики, зарубіжної літератури, іноземної мови. За кошти держбюджету надрукують історію України.

Станом на 6 вересня для 5 класу уже надрукували й передали в доставку 116 назв оригінальних і перекладних підручників загальним накладом 4 769 768 примірників.

Для 6 класів за кошти держбюджету надрукували українську мову, українську літературу, зарубіжну літературу, іноземні мови, історію, математику, природознавство, підручники для національних меншин і дітей з ООП. А за кошти донорів для планують видати географію, підручники шрифтом Брайля, інформатику, мистецтво, технології.

Електронні підручники доступні



на сайті
.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.