facebook

“Курс валют ошелешить всіх в Україні незабаром, експерти сказали про долар щось неймовірне”: чого чекати в обмінниках

Експерти ретельно відстежуть тенденції, які проявляються щонайменшими ознаками на ринку валют, і на основі наявних даних здійснюють свої прогнози.



Як інформують “Патіроти України”, курс у 41,4 грн/долар на 2024 рік, який озвучив міністр фінансів Сергій Марченко, є прогнозом, а не констатацією факту. Понад те, нині якихось передумов для підвищення курсу долара в Україні до 41 грн і вище немає.

“Нагадаю три істини: 1 – до держбюджету не закладається курс, він є тільки в макропрогнозі; 2 – майже ніколи цей курс не збігається з реальною ситуацією; 3 – цей курс закладається під цифри бюджету. Чиновниками. Якби вони вміли вгадувати курс – були б олігархами на Волл-стріт. Але не вгадують”, – пояснив ситуацію нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

Зі свого боку, керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій у розмові з журналістами зазначив: якщо не враховувати раптові й непередбачувані зовнішні чинники, то на стрімке зростання курсу може вплинути, за його словами, лише “бажання Нацбанку якось його лібералізувати”. Втім, визнав експерт, до весни чекати, наприклад, значної зміни офіційного курсу американської валюти, за його словами, не варто – “взимку в нас і так багато стресових факторів”.

“Я поки не бачу наступного року курсу 40 грн і більше”, – підкреслив він. Утім, зазначив експерт, повністю відкидати такий варіант розвитку подій під час війни не можна. Адже будь-яка потужна негативна подія може стати шоком для ринку, що може спричинити падіння гривні.

Тим не менш, підкреслив він, навіть за реалізації такого сценарію стрибка курсу долара може не статись. Адже, попри побоювання цього після того ж підриву Каховської ГЕС, вартість долара не злетіла.

Читайте також:  В Україні виросте мінімалка і прожитковий мінімум: названо суму

Що сказав Марченко

За словами Марченка, міністерство фінансів стурбоване зміцненням гривні. А тому розраховує, що у 2024 році середньорічний курс долара в Україні може становити 41,4 грн.

Глава Мінфіну наголосив, що для зміцнення гривні “немає жодних фундаментальних факторів”. За його словами, це мінус для експортно орієнтованого бізнесу та загалом для економіки країни. Марченко додав, що “експорт не зростає взагалі”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.