facebook

Трансформації від МОН: які змін очікувати в системі освіти

Міністерство освіти та науки України розпочало процес вдосконалення роботи служби психологічної допомоги учасникам освітнього процесу. Зокрема будуть розроблені інструкції для вчасного виявлення та надання підтримки школярам.



Про трансформації в роботі шкільних психологів розповів міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, повідомляє Укрінформ. Зокрема, планується навчати вчителів базовим психологічним методам та прийомам, які допомагатимуть учням краще адаптуватися.

Окрім цього, будуть створені інструкції для вчасного виявлення та вирішення психологічних проблем учасників освітнього процесу. Важливо, аби всі учні та педагоги знали, як отримати допомогу, якщо виникають труднощі, які важко вирішити самостійно.

Міністр пояснив, що наразі існує 10 програм, які допомагають розвивати навички психосоціальної підтримки. Навчальні курси відкриті для всіх педагогічних працівників та шкільних психологів, які хочуть покращити свої знання та вміння.

“Серед цих програм є програма, розроблена за методикою ВООЗ, її завершило вже 35 тис. осіб, інші спецкурси — по 2-3 тис. осіб педагогів, психологів закінчили ці програми. На постійній основі здійснюємо консультативну підтримку практичних психологів, створили онлайн-сторінку розвитку фахових компетенцій працівників психологічної служби”, – сказав Лісовий.

Міністр також зауважив, що у шкільних психологів нині надто багато обов’язків, і важливим залишається питання оплати їх праці. Кожен консультант з підтримки у школі має працювати повний робочий день, аби забезпечити кращу допомогу учням. Тож в уряді розглядають можливість впровадження цієї зміни, аби підвищити рівень психологічної підтримки для всіх школярів.

“Зараз ми маємо лише 0,5 ставки психолога в школі. Цього замало, нам потрібно вводити як мінімум 1 ставку шкільного психолога. Тут потрібна підтримка уряду, в цьому напрямку ми здійснюємо заходи”, – зазначив очільник освітнього відомства.

Читайте також:  Чого не має бути в меню шкільних їдалень: роз’яснення Держспоживслужби

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.