facebook

Призвати можуть і без військового квитка: українців попередили про нові правила мобілізації

Стало відомо, чи можуть призвати громадян без військового квитка
До 15 листопада 2023 року продовжиться процедура вручення повісток у рамках загальної мобілізації, запровадженої на період дії воєнного стану. Чи можуть призвати людину без військового квитка, повідомляє Українська правда. Життя.


Повістку вручити можуть у будь-якому громадському місці. Людина має з’явитися у зазначений у ній день і час на адресу розташування територіального центру комплектування (ТЦК).

Адвокатка, керівниця волонтерського руху “Адвокати ЗСУ” Євгенія Рябека відповіла на запитання, якщо при собі немає військового квитка, чи можуть чоловікові вручити повістку.

Таке, можливо, і адвокатка вважає, що в цьому немає нічого жахливого. Чоловікові треба прийти до ТЦК показати військовий квиток та довести, що він уже перебуває на обліку.

Також в Україні працює єдина база для військкоматів, де містяться дані про призовників згідно з новим порядком військового обліку від 30 грудня 2022 року.

Але Рябека зазначає, що наразі невідомо, чи ця база працює в повному обсязі. Захистом від “масової” видачі повісток для чоловіка буде постановка на військовий облік у тому місці, де людина проживає чи перебуває.

Якщо людина вирушає у відрядження, вона повинна мати при собі документи, що підтверджують постановку на військовий облік і якщо є, тоді підстави для відстрочення від мобілізації.

При цьому юристка нагадала, що постановка на військовий облік не означає, що людину миттєво відправлять до тренувального центру, а потім на передову.

Але військовий облік важливий, оскільки країна має знати, скільки людей, тобто вірогідних бійців у неї є хто з них придатний до військової служби, хто обмежено-придатний, а хто взагалі не придатний.

Рябека вважає цілком нормальним під час воєнного стану в країні вести облік осіб та навіть видача повісток — нормальне явище за таких умов.

Читайте також:  На Запоріжжі майже в один день загuнулu п’ять воїнів з Прикарпаття: Всі з одного батальйону

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.