facebook

Повірку лічильників електроенергії повернули: хто і коли має замовляти та платити

В Україні 2023 року повернули планові повірки лічильників комунальних послуг. При цьому вимога стосується не лише приладів обліку споживання газу та води, а й лічильників електроенергії. Однак побутовим клієнтам електромереж не потрібно самостійно замовляти повірку – це роблять електрики відповідних компаній.



Виняток зроблено лише для тимчасово окупованих територій – там вимога до перевірок взагалі відсутня через об’єктивні причини. У всіх інших випадках повірку проводять залежно від класу точності лічильника раз на 4, 6 або 8 років.

Електрики самі стежать за необхідністю повірки лічильника та можуть заявити про його заміну. Перевірка проводиться безкоштовно для споживача. Найчастіше заміна старого лічильника теж проводиться безкоштовно – винятком може буи бажання клієнта встановити сучасний двотарифний лічильник.

Однак слід враховувати, що це стосується лише побутових споживачів. Представникам бізнесу потрібно і самостійно стежити термінами експлуатації лічильників та оплачувати їхню повірку.

Перевіркою відповідності лічильників вимогам нормативної документації займаються акредитовані відомства. У різних містах це різні лабораторії. Виконувати повірку можуть лише представники ліцензованих підприємств.

Читайте також:  На Львівщині чоловіка вбила блискавка

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.