facebook

Нові правила мобілізації: до армії можуть потрапити люди з ВІЛ-інфекцією та психічними порушеннями

Існує ризик, що, долаючи корупцію у ВЛК, на фронт можуть відправити реально хворих.



Зміни у правилах щодо проходження військово-лікарської комісії, які покликані викорінити фальсифікацію медичних довідок, містять ризики того, що до армії можуть потрапити люди з ВІЛ-інфекцією та психічними порушеннями.

Таку думку висловив у публікації в “Дзеркалі тижня” юрист Володимир Романчук.

Він зазначив, що скасовані “підстави для непридатності”, як вважається, були основою схем для ухиляння від мобілізації через фальсифікацію медичних довідок у викритих на корупції ТЦК, оскільки більшість хвороб у переліку є, на перший погляд, безсимптомними, а отже, простішими для симуляції.

“Проте тоді виходить, що держава, намагаючись подолати корупцію, готова відправляти на фронт реально хворих непридатних громадян?” – риторично запитує юрист.

Романчук також наголосив на необхідності покращити комунікацію представників МО та Медичних сил із українським суспільством, “якої, на жаль, наразі немає”.

“Має бути переглянуто перелік хвороб і протипоказань до військової служби – інакше на практиці стикнемося з проявом “індивідуальності” та “прогресивності” рішень ВЛК і побачимо в штурмових групах людей із клінічно вилікуваним туберкульозом і безсимптомним ВІЛ”, – резюмував юрист.

Читайте також:  Несподіваний спосіб мобілізації чекає на чоловіків, ухилянти не були готові до такого: повістки і ТЦК у 2024 році

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.