facebook

Українці можуть відмовитись від мобілізації, але є відповідальність

В Україні продовжується мобілізація. Адвокат Ростислав Кравець пояснив, що військовозобов’язані чоловіки можуть відмовитися від служби в армії, але мають бути готовими відповідати за своє рішення.



Українці можуть відмовитись від мобілізації, але є відповідальність: роз’яснення адвоката – today.ua
Не всі військовозобов’язані українці прагнуть приєднатися до тих, хто захищає державу від російських окупантів. Голова Адвокатського об’єднання “Кравець і Партнери” пояснив, що за відсутності відстрочки, броні або звільнення від служби чоловіки за законом не мають права відмовлятися від мобілізації.

“Звичайно, у нас не рабська країна, людина може відмовитися, але за це нестиме відповідальність як за ухилення від мобілізації”, – пояснив юрист.

Якщо громадянин після отримання повістки не прибув до військкомату, його притягнуть до адміністративної відповідальності та оштрафують. Тим, хто систематично ухиляється від служби, загрожує кримінальна відповідальність. Можливе позбавлення волі терміном від трьох до п’яти років.

Ростислав Кравець уточнив, що для притягнення до відповідальності слід довести факт ухилення. У правоохоронців має бути підтвердження того, що військовозобов’язаний чоловік отримав повістку. Зазвичай громадяни у суді підтверджують отримання повістки. Вони зізнаються, що не хочуть боротися та відмовляються воювати.

“Має бути явно доведено ухилення. Це не той випадок, коли людині кинули повістку за адресою, де вона не живе 20 років, і вважають, що це ухилення. Ні, ухиленням буде лише факт, коли людині особисто було вручено цю повістку”, – цитують правозахисника “Факти”.

Українці можуть відмовитись від мобілізації, але є відповідальність: роз’яснення адвоката

Щоб притягти порушника до відповідальності, потрібно зафіксувати щонайменше три факти ухилення від мобілізації.

Читайте також:  Назавжди 20: поблизу Бахмута зaгuнув прикарпатець стрілець-снайпер Василь Гавриляк

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.