facebook

Від 1 жовтня жінки в Україні мають стати на військовий облік: яких професій стосується

Законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.



Від 1 жовтня 2023 року жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, зобов’язані реєструватися в Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Про це йдеться в наказі Міністерства оборони України від 30 грудня 2022 р. № 1487 “Порядок організації та ведення військового обліку”.

Взяттю на військовий облік підлягають придатні за станом здоров’я жінки віком від 18-60 років, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. Тобто лікарки, медсестри, стоматологині, акушерки, фармацевтки та інші спеціальності, пов’язані з медичною чи фармацевтичною спеціальністю. В документі зазначається, що спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, також можуть стати на облік за власним бажанням. Це жінки юристки, психологині, ветеринарки, бухгалтерки, програмістки, менеджерки, працівниці банківської системи, секретарки, фотографині тощо, розповіла ТСН.ua адвокатка Марина Бекало. Детальніше зі списком можна ознайомитися ТУТ.

Зазначимо, що законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Читайте також:  Топ-10 правил жіночого здоров'я

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.