facebook

Навчання таки почекає: міністр освіти підтримав скасування відстрочки для певних студентів

Чиновники обговорюють можливість скасування відстрочки для тих студентів, які здобувають другу вищу освіту. Очільник Міносвіти та науки уже підтримав відповідну інціативу.



Власне, народні депутати уже внесли законопроєкт, який передбачає скасування відстрочки від мобілізації для студентів, що мають більш як 30 років, здобувають непослідовну вищу освіту, другу чи третю вищу освіту. Міністр освіти Оксен Лісовий висловився щодо цього.

Відстрочки і навчання: позиція Міносвіти
Як зазначив голова відповідного відомства, освіта в жодному разі не має бути про “імітацію” та “лазівки”, адже це насамперед про усвідомлений вибір і процес здобуття чогось нового й важливого.

Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів. Але зараз ми маємо тенденцію, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізацію.

За словами Лісового, у 2022 році на 55 тисяч більше аніж у 2021 році чоловіків вступили у заклади вищої освіти. З них 33 тисячі вирішили здобувати саме магістерський рівень.

Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти. Законопроєкт, який нині зареєстрований у Верховній Раді, має на меті врегулювати це питання.

Зверніть увагу! Лісовий наголосив, що відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту. А також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти – за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.
Більше контексту
Зареєстрував законопроєкт, який передбачає зміни до закону 23 “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” народний депутат від партії “Слуга народу” Федір Веніславський. Також ініціаторами проєкту є Мар’яна Безугла та Ірина Констанкевич.
Окрім того, це питання раніше коментував секретар РНБО Олексій Данілов. Він констатував, що все залежатиме він Міносвіти: якщо чоловік може служити, то чи почекає навчання. І, з огляду на заяву Лісового, схоже, що навчання таки почекає.

Читайте також:  Лісовий запевнив, що уряд планує підвищити зарплату вчителям у два етапи

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.