facebook

Польща почала депортувати українців: кому світить повернення в Україну

Для видачі Україні чоловіків, які незаконно покинули країну, Київ повинен видати міжнародний обвинувальний акт проти кожного з них.



Влада Польщі передає Україні окремих громадян, які сприяли незаконному вивезенню українських чоловіків за кордон, що підлягають мобілізації.

Рішення про екстрадицію порушників приймає суд. Про це йдеться в публікації видання Rzeczpospolita.

Відповідно до угоди з Україною, Польща вже висилає громадян країни, які беруть участь у переправленні нелегальних іммігрантів до Європи. При цьому журналісти посилаються на дані, отримані від польської прикордонної служби

Разом з тим автори матеріалу уточнюють, що для видачі Україні чоловіків, які покинули країну за хабар, Київ повинен видати міжнародний обвинувальний акт проти кожного з них.

“Якщо ми зупиняємо такого іноземця, наприклад, за звичайну перевірку на дорозі, наша система KSIP (Інформаційна система Національної поліції – ред.) покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою з України, тому що там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу і повідомляємо прокуратуру. Польський суд вирішує, чи буде він екстрадований”, – пояснив інспектор головної комендатури поліції Польщі Маріуш Царка.

Кількість українців призовного віку в Польщі
З 24 лютого минулого року по 31 серпня цього року до Польщі в’їхало майже 2,87 мільйона громадян України віком 18-60 років, а виїхало майже 2,8 мільйона українців, йдеться у відомостях прикордонної служби Польщі.

“Одна людина могла перетнути кордон до декількох сотень разів. Але якщо відняти виїзди від в’їздів, то в Польщі залишається близько 80 000 українців, які потенційно можуть підлягати мобілізації. Скільки з них насправді відповідають умовам звільнення від мобілізації? Невідомо”, – уточнила прес-секретар польської прикордонної служби лейтенант Анна Михальська.

Читайте також:  Їхали на концерт до Польщі: Автобус з дітьми-танцюристами потрапив в смертельну ДТП під Львовом

“Це значна цифра для України, оскільки ці люди могли б бути мобілізовані і поповнити ряди наших Збройних сил, зміцнивши таким чином нашу оборону і безпеку”, – додав член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради Федір Веніславський.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.