facebook

У МОН розповіли, хто і як може безкоштовно отримати ноутбуки та планшети для навчання

В Україні під час навчального року 2022-2023 1,5 млн дітей навчались дистанційно.

Однак не всі школярі мають гаджети, що є проблемою для якісного освітнього процесу.

У Міністерстві освіти та науки запевнили, що школярі можуть безкоштовно отримати ноутбук чи планшет, та розповіли який спосіб це можна зробити.

Хто може отримати безплатний гаджет для навчання?

Першочергово скористатися такою послугою можуть діти з малозабезпечених або багатодітних сімей. Також внутрішньо переміщені школярі, діти з особливими освітніми потребами, інвалідністю або ті, хто позбавлені батьківського піклування.

У міністерстві зазначають, що пріоритетність також визначається по областях, де переважає дистанційне навчання. Зазвичай пристрої розподіляють пропорційно між цими областями України.

Перелік пріоритетних областей:

Чернігівська;
Сумська;
Луганська;
Харківська;
Дніпропетровська;
Донецька;
Запорізька;
Херсонська;
Миколаївська;
Одеська.
Як отримати ноутбук чи планшет?



Батькам потрібно написати заяву про потребу в гаджеті у закладі, де вчиться дитина. Школа, коли отримає планшети та ноутбуки, сама аналізує та вирішує як розподілити пристрої.

Міністерство освіти і науки наголосило, що не керує процесом, хто саме отримає цифровий пристрій і не може впливати на ці рішення.

Моніторити передачу гаджетів можна на дашборді від МОН. Школи можуть використати його, аби звірити кількість гаджетів з фактично наявними та поскаржитися у разі невідповідності.

Що робити, коли пристрій зламався

Бувають випадки, коли діти можуть випадково зламати гаджет, або ж він пошкодився через певну ситуацію. У такому разі батькам потрібно звернутися до свого закладу освіти. Оскільки школи є власниками отриманої від держави чи спонсорів техніки, вони мають намагатися забезпечувати відновлення пристрою самостійно.

Якщо пристрій не можливо зремонтувати, то школа мусить списати його за відповідною процедурою.

Читайте також:  Ви – просто придурок: журналіст звернувся до ректора ВНЗ, студентів якого відправили на молебень

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.