facebook

В Україні корупцію прирівняють до державної зради: чим це буде загрожувати

Президент Володимир Зеленський висунув ініціативу до парламенту щодо прирівнювання корупції до державної зради на період воєнного часу. При цьому вирішувати – кому віддавати розслідування корупційної справи, буде генпрокурор, а розслідувати справи буде не НАБУ, а СБУ.

Про це глава держави сказав в інтерв’ю Наталії Мосійчук, яке транслював Офіс президента. Він переконаний, що подібний інструмент проти корупціонерів не може діяти на постійній основі в демократичній державі, але на період війні буде дуже практичним (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

“І це не розстріл, це не сталінізм. Це, якщо є докази, людина має бути за ґратами”, – наголосив гарант.

При цьому Зеленський не може сказати, напевно, чи підтримають у Верховній Раді подібний проєкт. І не тиснутиме на своїх нардепів, оскільки сьогодні Україна вибудовує демократичні цінності.

“Дуже важливо не перекрутити гайки та не дивитися щоразу на той чи інший гострий кричущий випадок. Інакше нам не бути в Євросоюзі, не стати частиною цивілізованого світу. Ми повинні вводити системні речі”, – наголосив лідер нації.

Як стверджує видання ZN.UA з посиланням на свої джерела в Офісі президента та НАБУ, цей законопроєкт передбачатиме розслідування корупційних фактів як держзраду не Національним антикорупційним бюро, а Службою безпеки України. Також стаття Кримінального кодексу передбачала більш жорсткі заходи покарання і більш тривалі тюремні терміни.

“Спочатку ідея була такою: внести зміни до законодавства, згідно з яким усі корупційні кейси, які розслідуються у сфері національної безпеки та перевищують 24 мільйони гривень, мають розслідуватися Службою безпеки України. НАБУ пропонувалося залишити корупцію дрібніше за 24 мільйони”, – розповіло ZN.UA джерело в ОПУ.

Наразі, як стверджує джерело, йдеться не про те, щоб відібрати у НАБУ право на проведення великих антикорупційних розслідувань, а про надання та СБУ права на їх проведення.

“Під керівництвом профільного заступника ОПУ напрацьовано законодавчі зміни. Йдеться про ініціювання внесення змін до КПК з метою забезпечити право на підслідність СБУ у випадках корупційних схем понад 24 мільйони гривень”, – поділилося джерело.

“Якщо люди і спокусяться прирівнюванням масштабної корупції до держзради, то фахівцям в антикор-секторі зрозумілі можливі реальні цілі. Контроль за розслідуванням великої корупції у владі отримає абсолютно керована СБУ, а не все ще неконтрольоване Банковою НАБУ”, – сказав виданню один із журналістів-розслідувачів.

Прокоментувало цю ініціативу і високопоставлене джерело в НАБУ.

“Ми чули про такі плани, але сам законопроєкт я не бачив. Думаю, що це погана ідея: будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави; Україна матиме купу програних справ у ЄСПЛ, бо безальтернативна варта буде порушенням конвенції; плюс влада почне псувати відносини з міжнародними партнерами. Запобіжний захід це не покарання, всі чомусь це плутають. Плюс 90% результатів у боротьбі з корупцією становлять саме адміністративні заходи, спрямовані на її превенцію, а не на розслідування існуючих фактів. Якщо ухвалять – буде біда”, – додало джерело в НАБУ.

Читайте також:  Вийшов календар про красу української культури

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.