facebook

У МОН розповіли, чи буде збільшена заробітна плата вчителів із 1 вересня

У вчителів немає фіксованої зарплати, адже на розмір виплат впливає чимало різних факторів. Разом з тим, можна підрахувати, скільки приблизно отримують освітяни, які працюють у школах.



Цього літа почали поширюватись чутки про те, що після війни зарплата вчителів може зрости до 40 тисяч гривень у місяць. У відповідь на ці припущення член комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин зазначив, що таке суттєве підвищення рівня оплати праці матиме «болючі та складні наслідки». Зокрема, доведеться скорочувати школи, проводити сертифікацію вчителів та інше. Тож наразі реалізація цього питання неактуальна.

Як повідомляють у Міністерстві освіти і науки України, зарплата вчителя станом на сьогодні є навіть нижчою ніж середня по країні.

До прикладу, у 2023 році молодий вчитель отримує посадового окладу 5700 гривень і надбавок за престижність праці та за вислугу років — 1900 гривень (разом). В загальному – 7600 грн. Середня зарплата в країні перевищує цю суму вдвічі і становить 13 400 грн.

У міністерстві вважають, що розмір зарплати має формуватися в залежності від різних чинників. Найбільша увага повинна приділятися кваліфікації та іншим досягненням педагога, найменша – кількості відпрацьованих років. Але про цю реформу оплати праці педагогів поки що не йдеться.

Тож і на підвищення зарплати найближчим часом очікувати не варто.

Читайте також:  Зарплати вчителів в 2024 році: Як планують змінити виплати

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.