facebook

Декретна відпустка по-новому: до чого потрібно бути готовим українкам

В Україні декретна відпустка буде за новими правилами
З 29 липня набрав чинності законопроект 3238-IX від 13.07.2023, згідно з яким запроваджуються нові правила використання декретної відпустки. Про це повідомляє «Юридичний радник» у соціальній мережі.


Всі ми знаємо, що під словом «декрет» мається на увазі відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і на дану відпустку може розраховувати лише жінка, так і відпустку для догляду за дитиною до 3-х років, а ось на цю відпустку можуть розраховувати і чоловіки.

Відповідно до нового законопроекту на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами на строк:

70 календарних днів до пологів;

56 календарних днів (70 у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів) після пологів, починаючи з дня пологів.

Тепер же, згідно з новим законом, жінки за бажанням та у разі відсутності медичних протипоказань, частину відпустки строком на 70 календарних днів, передбаченої до пологів, може бути перенесено та використано жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів.

Загальна тривалість відпустки ГН може перевищувати загалом 126 календарних днів або 140 календарних днів у разі народження двох і більше дітей.

Тобто, при відмінному самопочутті жінка має право продовжувати працювати практично до пологів, а невикористані дні відпустки перенести на період після народження малюка.

Читайте також:  В Україні можуть знову змінити абонплату на газ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.