facebook

Колективне звернення батьків щодо заміни вчителя

Колективне звернення батьків щодо заміни вчителя.



Добрий день. 14 з 19-ти батьків учнів першого класу ЗЗСО написали колективне звернення, в якому просять змінити вчителя (73 роки, але не має статусу пенсіонера, трудові договори не укладалися). Якщо вчителя не буде змінено, то ці 14 дітей розпочнуть навчання в іншому навчальному закладі. Формально клас буде з 5 учнів (сільська місцевість). Чи можна вирішити питання законно, щоб не втратити 14 учнів? Вчителю байдуже скільки буде учнів: 5 чи 19, і навіть якщо учнів буде менше 5 – вчитель хоче працювати за індивідуальною формою навчання. Адміністрації школи і засновнику – не байдуже, адже від контингенту учнів залежить сума освітньої субвенції. Покрити дефіцит з місцевого бюджету неможливо. Чи може директор, наприклад, перевести її на посаду асистента вчителя в інклюзивний клас, і призначити вчителем 1 класу (цих дітей) іншого педагога?

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про повну загальну середню освіту» кожна дитина має право на здобуття початкової та базової середньої освіти у найбільш доступному та наближеному до місця її проживання закладі освіти (його структурному підрозділі). Право дитини на здобуття освіти на цих рівнях у закладах, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає дитина, гарантується, що не обмежує право батьків дитини обирати інший заклад освіти відповідно до законодавства. Тож батьки мають право написати заяву на вступ дитини до початкової школи будь-якого закладу загальної середньої освіти.

Також немає жодних юридичних підстав звільнити чи відсторонити від роботи вчителя, що працює на умовах трудового договору, незалежно від віку, без його згоди, якщо він не допускає порушень законодавства (систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, прогул тощо), а його фізичний і психічний стан здоров’я дозволяють виконувати професійні обов’язки. Вимоги до педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти визначені ч. 3 ст. 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Читайте також:  В Україні змінюються правила зарахування на "бюджет": як отримати безкоштовну освіту

В свою чергу ст. 33 КЗпП України передбачає, що тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згодою. Роботодавець має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Юридичні підстави для звільнення працівника за ініціативою роботодавця передбачені в ст.ст.40-41 КЗпП, наприклад п.1 в якості підстави для звільнення вбачає зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Проте тут має бути обґрунтування.

Також підставами для звільнення можуть бути:

• невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню цієї роботи (але якщо неможливо за його згодою перевести на іншу роботу);

• систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку;

• прогул тощо.

З аналізу ситуації на основі отриманої в запиті інформації випливає, що проблема не виникла тепер, а має давній тривалий характер. Адже учні майбутнього першого класу ще не приступили до навчання, то ж, очевидно, що батьки виявляють незадоволення роботою педагога на основі негативного попереднього можливого власного досвіду чи досвіду батьків інших учнів. За таких умов адміністрація закладу мала раніше вжити заходів щодо додаткового вивчення професійної діяльності вчителя, зокрема під час чергової та позачергової (за потреби) атестації. Чинним до 31.08.2023 Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників така процедура вивчення передбачена, як і новим Положенням про атестацію педагогічних працівників, що вступить в силу з 1 вересня 2023 року.

Читайте також:  ЗНО в Україні почалося, незважаючи на карантин: які правила діють

Таким чином, можна зробити висновок, що тимчасове переведення на іншу роботу можливо лише за згодою працівника; звільнення може відбуватися тільки з урахуванням наявних для цього підстав та обгрунтувань.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.