facebook

“Цих чоловіків призвуть ще до початку осені, мобілізація в Україні продовжена”: повістки вручать у несподіваному місці, бронювання скасовано

В територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки наголошують, що дві категорії чоловіків не стають на військовий облік, а також мало хто сам приходить оновляти облікові дані в ТЦК. Розповідаємо, хто має з’явитися в ТЦК без повістки та хто стає на військовий облік.



Як інформує “НВ”, в Україні воєнний стан та загальна мобілізація продовжені до 15 листопада 2023 року. Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути мобілізовані для захисту країни.

Військовий облік є складовою змісту мобілізаційної підготовки держави. Він полягає у цілеспрямованій діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій у збиранні, аналізу та зберіганні інформації про мобілізаційні ресурси за військово-обліковими ознаками.

Військовий облік в Україні передбачений для призовників, військовозобов’язаних та резервістів. На військовий облік не стають особи, які постійно проживають за кордоном.

Військові зазначають, що багато чоловіків досі не стали на військовий облік за місцем проживання або не з’являлися після того, як стали на облік призовників в 17 років.

Які види військового обліку і де він ведеться

До кінця 2022 року в Україні діяли старі правила військового обліку. З 5 січня 2023 року діє Положення КМУ № 1487, яким затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. В Україні військовий облік ведеться за місцем проживання ― в ТЦК, за місцем роботи і навчання або в українських дипломатичних установах ― якщо чоловік тимчасово живе поза межами України. В селах, селищах, містечках, де немає ТЦК, військовий облік ведуть місцеві органи самоврядування.

Ведеться військовий облік на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

Читайте також:  Нова підстава для демобілізації — хто з військових зможе звільнитися зі служби 2023 року

для призовників ― посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних ― військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів ― військовий квиток.

Хто має з’явитися в ТЦК без повістки і стати на облік

Як повідомив речник обласного Полтавського ТЦК Роман Істомін, чоловіки, зокрема ВПО, після зміни місця проживання не стають на військовий облік в ТЦК і не повідомляють облікові дані. Або українці, які переїхали з іншого міста та не стали на військовий облік за місцем проживання.

Як розповіла Суспільному речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, повістки про уточнення даних будуть видаватися двом категоріям чоловіків.

«Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб», ― пояснює вона.

За пунктом 21 Порядку, на військовий облік в Україні стають:

призовники у віці від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) і перебувають до 27 років;

військовозобов’язані та резервісти, поки не досягли граничного віку перебування у запасі;

жінки за власним бажанням, якщо мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

Таким чином, військовий облік для жінок поки залишається добровільним, а чоловікам на військовий облік необхідно ставати із 16 років (у рік досягнення 17-ліття) та після досягнення 27 років або після звільнення в запас. Граничний вік перебування на військовому обліку в Україні ― 60 років.

Для постановки на військовий облік не треба повістка ― для цього чоловік сам повинен з’явитися в ТЦК за місцем проживання.

Читайте також:  Забронювати працівників від мобілізації стало простіше: які зміни вніс Кабінет міністрів

Військовий облік ― коли чоловікам йти в ТЦК без повістки

Порядок передбачає, що призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку.

Після зміни місця проживання чоловіки протягом семи днів мають з’явитися в ТЦК за місцем проживання для взяття на військовий облік.

За порушення військового обліку передбачається адміністративна і кримінальна відповідальність за статтями 210 і 210−1 КУпАП та статтею 337 Кримінального кодексу.

Як інформує “zn,ua”, зараз в Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час деякі підприємства можуть бронювати своїх працівників від мобілізації.

Юрист Ілля Шипко пояснив, чи можуть мобілізувати вже заброньованих осіб.

Він підкреслив, що вже офіційно заброньованих осіб без їх особистої згоди не можуть мобілізувати на термін дії бронювання. Оскільки згідно зі ст.23 ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» бронювання є офіційною підставою для відстрочки від мобілізації під час дії в країні воєнного стану. Тому мобілізація осіб із відстрочкою за підстави бронювання – не можлива, якщо такі особи не виявили особистої згоди проходити військову службу.

«Варто розуміти, що мобілізація можлива у разі анулювання відстрочки у військовозобов’язаної особи за цієї підстави. Безпосередньо анулювання такої відстрочки можливе у ряді чітких випадків. Перш за все, це коли закінчується термін дії бронювання. По-друге, в тих випадках коли було ліквідовано те підприємство, яке бронювало своїх працівників або звільнення заброньованого працівника з підприємства яке надавало бронювання. Також такими підставами є виконання підприємством мобілізаційного завдання чи замовлення. Або якщо підприємство по тій чи іншій причині втратило статус критичної інфраструктури»,- підкреслив він.

Читайте також:  Білий дим і моментальна задуха, слабкість: постраждалі від хімічної атаки в Маріуполі розповіли про пережите

В таких випадках, тоді відповідно анулюється бронювання і особа втрачає право на відстрочку і може бути мобілізованою. В інших же випадках, мобілізація заброньованих осіб є неможливою.

Отже заброньовані особи на період мобілізації у встановленому порядку Кабінетом Міністрів України за державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, організаціями і установами – не можуть бути мобілізовані і така мобілізація буде незаконною та порушуватиме чинне законодавство.

Але у разі виявлення бажання заброньованою особою проходити військову службу, вона може з’явитись до ТЦК, заявити про таке бажання, пройти ВЛК і тоді може бути мобілізованою до збройних сил.

Зараз всі чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати повістки та вступити до лав ЗСУ. Нагадаємо чи можуть вручити повістку на роботі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.