facebook

Вже з 1 вересня: хто і як зможе отримати броню від мобілізації

В Україні триває загальна мобілізація чоловіків
До 15 листопада триває процес загальної мобілізації, в рамках якої громадян, які підлягають військовому обов’язку, можуть призвати до військової служби, пише OBOZREVATEL.


Проте деяким категоріям громадян може бути надана відстрочка від мобілізації. Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” передбачено, що певних осіб може бути тимчасово звільнено від призову на службу.

Відстрочення військовозобов’язаних може надаватися у мирний та воєнний час з метою забезпечення нормального функціонування державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в особливих періодах.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів від 28 квітня 2023 року № 400, було встановлено новий порядок та строки надання відстрочки від мобілізації. Згідно з цим документом, процес оформлення відстрочки може тривати до 25 днів.

Критерії визначення підприємств, установ та організацій, які мають стратегічне значення для різних галузей національної економіки, встановлюються наказом №952 Міністерства економіки України.

У відповідному документі зазначено, що надання відстрочки мобілізації може бути передбачене для підприємств критичної інфраструктури або тих, що виконують спеціальні завдання з оборонною метою України.

Кого можна забронювати?

Відповідно до законодавства, бронюванню підлягають працівники, які:

Працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо їхня робота необхідна для забезпечення функціонування даних органів.
Працюють на підприємствах, в установах та організаціях, яким встановлені завдання (замовлення) у рамках мобілізаційної підготовки, якщо їхня робота необхідна для виконання цих завдань.
Зайняті на підприємствах, в установах та організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт та послуг, які необхідні для задоволення потреб збройних сил України та інших військових формувань.
Працюють на підприємствах, установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період часу.

Читайте також:  На фронті загинув воїн з Рогатинської громади Михайло Раб

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.