facebook

В Україні очікують ріст захворюваності на страшну хворобу

Відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.



Генеральна директорка ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України», головна державна санітарна лікарка Тернопільської області – Оксана Чайчук під час позачергового засідання ТЕБ та НС доповіла про стан реалізації «наздоганяючої» кампанії з вакцинації від кору, епідемічного паротиту та краснухи в нашій області.

Вона зазначила про те, що для епідпроцесу кору в Тернопільській області характерна періодичність захворюваності, коли роки підйому (кожні 4-5 років) змінюються роками зниження. Відтак, попередній епідемічний підйом захворюваності на кір розпочався у 2017 році – 298 випадків кору. Піковим був же 2019 рік – зареєстровано 3892 випадки.

Відповідно, у 2023 році прогнозується черговий циклічний підйом захворюваності.

«Головна причина реєстрації випадків кору – низьке охоплення профілактичними щепленнями дітей у попередні роки. Адже для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет від цієї хвороби. І цього краще досягти через вакцинацію, – наголосила Чайчук. – В нашій області наздоганяюча кампанія розпочалась 17 липня поточного року, а саме, після отримання 12 870 доз вакцини КПК (проти кору, епідемічного паротиту та краснухи). В рамках цієї кампанії, станом на 12 серпня, по області виконано 1320 профілактичних щеплень. Найбільш активно проводяться щеплення серед дітей від 2 до 6 років».

Також, для покращення показників охоплення щепленнями дітей проти кору, паротиту, краснухи головна державна санітарна лікарка Тернопільської області запропонувала наступне:

1. Активізувати роботу по надолужуванню щеплень та забезпечити доступність до послуг вакцинації усіх підлягаючих контингентів, у тому числі і вимушено переміщених осіб.

2. Забезпечити виконання запланованої кількості підлягаючого дитячого населення до кінця вересня 2023 року.

3. Своєчасне внесення даних про проведені щеплення до електронної системи охорони здоров’я.

Читайте також:  Вагітній зупинили серце: в Україні провели унікальну операцію

4. Щотижневе проведення вакцинації підлягаючого контингенту не менше 1000 щеплень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.