facebook

В НБУ оголосили про скасування фіксованого курсу долара: що буде з гривнею

В Україні готуються до скасування фіксованого курсу долара. В НБУ кажуть, що зараз для цього є непогані умови. Точної дати скасування не називають, але схоже, що це станеться вже незабаром. При цьому Нацбанк обіцяє не залишати гривню напризволяще.



В НБУ оголосили про скасування фіксованого курсу долара: що буде з гривнею – today.ua
Фіксований курс діє вже півтора року. Він виконав свою місію, допомігши стримати в країні неконтрольовану інфляцію та втримати від стрімкої девальвації національну валюту. Але настає момент, коли фіксований курс перетворюється на гальмо для економіки, кажуть у Нацбанку.

Фіксований курс долара було запроваджено в Україні відразу на початку повномасштабного вторгнення. Попервах його було встановлено на рівні 29,25 грн за долар. А згодом, у липні 2022, курс підвищили на чверть – до 36,57 грн. Відтоді, вже понад рік, фіксований курс долара залишається незмінним. Водночас ринковий курс долара останнім часом стабільно знижується, і зараз максимально наблизився до фіксованого.

Крім того, завдяки міжнародній підтримці Україні вдалося накопичити безпрецедентний запас золотовалютного резерву. Водночас, темпи інфляції уповільнилися, і зараз вони значно нижчі за прогнозні. Усе це створює гарні передумови для того, щоб “відв’язати” курс долара і відпустити його у рідну ринкову стихію. Адже зараз, він уже, радше, гальмо для економіки, аніж драйвер для неї.

“Фіксований курс та жорсткі адміністративні обмеження є оптимальними лише в обмеженій часовій перспективі. Адже з часом призводять до поступової деградації бізнес-моделей та систем ризик-менеджменту, стимулюють накопичення валютних ризиків. На противагу цьому більша гнучкість курсу є додатковим інструментом для адаптації економіки до зміни внутрішніх і зовнішніх умов”, – кажуть у Нацбанку.

Читайте також:  Курс долара подолає новий рівень: аналітики розповіли, скільки заплатимо за валюту

Крім того, на скасуванні фіксованого курсу долара наполягає МВФ, з яким на сьогодні в України започаткована тривала кредитна програма, і якому Україна вже й так винна чимало грошей. Отже МВФ, як основний кредитор нашої країни, має право виставляти свої умови.

Водночас в НБУ обіцяють, що не залишать гривню напризволяще. Завдяки створеному валютному резерву Нацбанк зможе на початках, доки фінансовий ринок не увійде в нове русло, підтримати національну валюту доларовими інтервенціями на валютному ринку

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.