facebook

Українцям дозволять вихід на пенсію незалежно від віку

В Україні пенсійний вік настає у 60 років. Проте деякі громадяни згідно із законом можуть вийти на заслужений відпочинок раніше. Таке право їм надається, якщо характер їхньої праці передбачає більш ранній вихід на пенсію. Втім, незабаром українцям дозволять вихід на пенсію незалежно від віку та характеру їхньої роботи.



Українцям дозволять вихід на пенсію незалежно від віку – today.ua
Таке правило набуде чинності через п’ять років, пише apostrophe, посилаючись на інформацію від Мінсоцполітики.

Тож українці зможуть виходити на пенсію, не чекаючи на 60 років. Навіть якщо їхня професія не входить до пільгового списку, за яким дають пенсію раніше. Таке нововведення набуде чинності з 2028 року.

До 2028 року в Україні щороку додаватиметься один рік страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Таким чином, якщо зараз, у 2023 році, українцям достатньо 30 років стажу, щоб вийти на пенсію у 60, то у 2028 вже потрібно буде 35 років. Тільки маючи 35 років стажу, українці зможуть вийти на пенсію у 60 років.

Однак дехто зможе вийти на заслужений відпочинок і раніше, ніж у 60. Але при цьому має бути дотримана одна умова. Щоб вийти на пенсію до 60 років, українцям знадобиться 40 років страхового стажу. Тобто, теоретично вони мають почати офіційно працювати ще до 20 років і постійно безперервно трудитися, причому офіційно. Тільки в цьому випадку вони можуть розраховувати вийти на пенсію до 60 років. Наприклад, якщо вони почали працювати з 18-ти, то зможуть вийти на заслужений відпочинок у 58 років.

Зрозуміло, що багато таких “передчасних” пенсіонерів не буде, оскільки здебільшого всі після закінчення школи йдуть учитися далі: або до вишів, або до закладів профтехосвіти. А зараз час навчання на стаціонарі не зараховують до стажу. Отже, таких громадян буде небагато, але все ж вони будуть.

Читайте також:  Скaндaльна Оксана Байрак назвала українців дурнями-свинями - режисерку поставили на місце

При цьому у Мінсоцполітики кажуть, що кожен такий випадок розглядатиметься індивідуально. Тобто, дивитимуться і на страховий стаж, і на розміри ЄСВ, що сплачувався із заробітку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.