facebook

ВЛК замітають сліди: Сплили жахливі подробиці зaгuбeлi чоловіка з інвалідністю на Одещині

Про подробиці трагедії розповів Павло Поламарчук
Про це Поламарчук детально написав у своєму пості на Facebook. Наводимо допис без змін:



Колонтай Ірина Костянтинівна – так, за інформацією із чотирьох джерел, включно з офіційними, звати “лікаря”-психіатра Ширяївської районної лікарні, що визнала когнітивно не здатного чоловіка придатним до військової служби.
І днями терміново прибирала усі записи в медичній документації, щоби приховати свій злочин.
Що за сумісництвом, сюрприз, є головою місцевої Ширяївської мобілізаційної ВЛК!
Отже, нові дані щодо жахливої трагедії в феоді смт Ширяєво Одеської області.
Де дії корупційної ВЛК та ОПГшного ТЦК спричинили смерть Бориса Глушака, хлопця з психічними розладами та епілепсією.
Після того, як ситуація набула розголосу (Одеські журналісти, Марія Барабаш дякую!) обставини смерті почали коментувати посадові особи.
Спочатку начальниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк заявила, що документи про те, що чоловік здоровий та придатний до військової служби, ТЦК отримав від медиків лікарні, де він проходив медичну комісію:
“Рішення було медичної комісії. ТЦК прийняв документи від медиків, що здоровий і придатний. А комісію пройшов в лікарні, тож і коментувати мають вони”.
Це, на думку багатьох місцевих жителів, сусідів загиблого та і безпосередньо вже співробітників ТЦК, що втомилися від зеківського терору начальника ТЦКСП Стахова, що колись керував 14 колонією в Одесі, і всіх не згодних із свавіллям і корупцією в ТЦК відправляє на нуль – зовсім не відповідає дійсності.
Оскільки ТЦК і ВЛК давно діють у корупційній силовій спайці.
І Ірина Костянтинівна, що працює головою ВЛК із початку війни, у розмовах із колективом неодноразово підкреслювала, що вона “знайшла спільну мову із новим керівництвом воєнкомата”.
В будь-якому разі, джерела повідомляють, що у листі огляду ВЛК Колонтай розписалася за себе, як психіатр-нарколог, і ще за невропатолога, що перебуває в відпустці.
Взагалі, поточним повальним методом “ВЛК за 10 хвилин”, покійного Бориса оглядали ще медсестра ЛОР і медсестра-окуліст, а потім Бориса повезли у Березовський районний ТЦК.
Де, також кажуть, Бориса змусили підписати заяву, що він добровільно згодний на військову службу попри його стан здоров’я.
Цим дописом, доречі, звертаюсь до Національне агентство з питань запобігання корупції – НАЗК Oleksandr Novikov з проханням перевірити статки керівництва Ширяївського та Березівського районних ТЦКСП, голови ВЛК Колонтай, інших співробітників ВЛК.
Тому що місцеві жителі, обурені беззаконням, пишуть, що пани Колонтай, Стахов, Гроховецький, Гаврілов та інші за гроші посписували з військового обліку купу придатних блатних бугаїв, – але мобілізували бідну людину з психічними вадами.

Читайте також:  “З таким супутнім захворюванням важко і молодих врятувати”: на Кіровоградщині від коронавірусу померла17-річна дівчина

Також, матері покійного Бориса сьогодні почали надходити погрози, тому родичами заяву ще не написано.
Водночас, сьогодні небайдужими скеровано скарги до МОЗ та Уряду з проханням перевірити відповідність огляду загиблого військовозобов’язаного нормам 402 наказу МОУ та надати оцінку діям керівництва ВЛК.
Звернення до комісії МОУ Павлюка по ТЦК, до Омбундсмена, до Національної поліції та прокуратури за фактами перевищення службових повноважень, підробки документації та неналежного виконання службових обов’язків із мотивів корупційного збагачення – також днями будуть скеровані від однієї небайдужої громадської організації.
У випадку не внесення до ЄРДР будуть подані скарги до суду за бездіяльність слідчих.
Також сьогодні з’явилася інформація, що прокурорами спеціалізованих прокуратур у сфері оборони Південного регіону здійснюється нагляд у вигляді процесуального керівництва у низці кримінальних проваджень за фактом смерті мешканця смт. Ширяєво Одеської області, який був призваний по мобілізації з вадами здоров’я.
Зокрема, після виконання невідкладних слідчих дій, розпочато кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 115 КК України, за фактом смерті 01.08.2023 о 22 год. військовослужбовця однієї з військових частин Миколаївщини, під час якого встановлюються фактичні причини смерті останнього в день прибуття у розташування військової частини.
Також, Одеською спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Південного регіону України розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 425 КК України щодо можливого недбалого ставлення до військової служби службових осіб Березівського ТЦК та СП Одеської області.
Під час досудового розслідування слідчі перевіряють законність призову на військову службу громадянина з урахуванням стану його здоров’я.
Крім того, Миколаївською спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Південного регіону розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 425 КК України щодо можливого недбалого ставлення до військової служби службових осіб медичної служби однієї з військових частин Миколаївщини.
Під час досудового розслідування слідчі перевіряють своєчасність надання військовослужбовцю кваліфікованої невідкладної медичної допомоги після приступу епілепсії.
Розслідування кримінальних проваджень здійснюється слідчими Територіального управління ДБР, розташованого у місті Миколаєві.
Тож виключно через ваш розголос ситуація зрушила з місця.
АЛЕ Ж ЦЕ НЕ ЄДИНИЙ ВИПАДОК ПО УКРАЇНІ.
Таких випадків мобілізації фактично, функціонально не придатних до військової служби вже сотні, якщо не тисячі!
І цей конкретний страшний випадок рубо ставить загальнонаціональну проблему повної відсутності відповідальності лікарів мобілізаційної ВЛК.
У працівників сфери охорони здоров’я є “загальна” відповідальність, як у співробітників ЗОЗ, на базі якої створено ВЛК.
Але як членів безпосередньо ВЛК – жодної.
За неякісний або корупційно мотивований медогляд моб ВЛК, попри усі зміни в ПМГ-2023 року, виділення окремого пакету від НСЗУ тощо – жодної реальної відповідальності лікарів, які цим і користуються.
Це питання комплексно треба розглянути спільно Кабінет Міністрів України (МОУ та МОЗ) разом із Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, інакше таких злочинів і смертей буде все більше…
Також сьогодні трагедію прокоментував і голова Одеської обласна державна адміністрація Олег Кіпер
“Смерть мобілізованого на військову службу юнака з вадами здоров’я у будь-якої свідомої людини викликає шок.
У мене так само, як і у суспільства, багато запитань «чому?» до тих службових осіб, які прийняли це фатальне рішення. Але як очільник ОВА я маю дочекатися офіційних результатів слідства і правової оцінки дій службових осіб Березівського ТЦК, які проводить Спеціалізована військова прокуратура Одеської області у рамках кримінального провадження.
Я переконаний, що усі винні мають бути покарані. Публічно.
Співчуваю рідним і близьким Бориса. На жаль, цю непоправну втрату не компенсує навіть покарання винних.”
Дорогий Олеже Олександровичу!
Це ж не єдиний, нажаль, випадок.
Це повсемісна система, про яку ви не можете не знати.
Тотально корупційна система, що полягає в тому, що мобілізаційна ВЛК при районних ТЦКСП всіх, хто не заніс 5-9 тис уо, за 20 хвилин “огляду” визнає придатними або обмежено придатними.
Далі за добу ТЦК мобілізує, і відповідальність за врахування реального стану здоров’я перекладається на медичні частини навчальних чи бойових підрозділів.
Але військовозобов’язаний вже є військовослужбовцем, із ЗСУ “назад” дороги практично немає.
Звільнитися із ВС за станом здоров’я нині через всім відомі вказівки нереально.
У разі спроб відстоювати свої права – погроза “нулем” або 10 роками за рабським 8271.
Ви напевно чули про гучний випадок, як не звільняли одесита з 4 стадією онкології (фактично паліативом)?
І таких історій безліч, через відомі поточні вказівки до керівників ВЛК і шпиталів не звільняти з ВС, нагляд за якими веде одна всім відома служба.
Отже, щоби таких смертей більше не було, потрібно забезпечити не корупційну ВЛК, коли ресурсні придатні здорові бугаї за хабар стають “інвалідами” або непридатними за результатами огляду ВЛК.
А об’єктивну!
Відповідно якщо не до норм 402 наказу, що нині через відомі причини дефіциту та некомплекту в підрозділах повально ігноруються, – то хоча би до норм “спрощеної ВЛК”, врегульованої відомими внутрішніми документами.
Я особисто знаю випадки мобілізації і визнання придатними на Одещині осіб з активною формою туберкульозу, маніфестною онкологією, СНІДом (глибинною ВІЛ-інфекцією), без верхньої щелепи (мав право на відстрочку), із нирковою недостатністю тощо.
Колеги із правозахисних та пацієнтських організації також неодноразово вказували на факти мобілізації осіб із психічними розладами та онкологією, опорно-рухового апарату, гемофілією, діабетом тощо.
Ці люди ніяк не посилюють обороноздатність країни!
У кращому випадку вони потім постійно лікуються по шпиталям або перебувають баластом у резервних ротах.
Або їх “повертають” назад на ТЦК з військових або навчальних частин, якщо добросовісні військові медики там аналізують стан здоров’я.
І потім вони просто по документах “зависають”, будучи і виключеними із економічного життя країни,- і не виконуючи завдання військової служби.
А у випадку, коли медики недбалі або байдужі, як у частині на Миколаївщині – то в результаті маємо такі трагедії, як із покійним Борисом.
У вашій владі, у комунікації з ГШ, керівництвом Командування СВ, новим обласним воєнкомом та МОЗ, МОУ припинити цю ганебну практику мобілізації тяжкохворих та психічно не здатних на Одещині.

Читайте також:  Відключення електроенергії в Україні: всі блоки АЕС працюють на максимумі, які графіки діють

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.