facebook

Українцям спростили порядок нарахування страхового стажу: інформація від Пенсійного фонду

У 2023 році, щоби вийти на пенсію в 60 років, треба мати щонайменше 30 років страхового стажу. Як з’ясувалось, українцям спростили порядок його нарахування. Трудовий стаж за певний період життя майбутнім пенсіонерам автоматично зарахують як страховий.



Українцям спростили порядок нарахування страхового стажу: інформація від Пенсійного фонду – today.ua
Це стало відомо із відповіді прес-служби ПФУ одній із майбутніх пенсіонерок.

Жінка написала у Facebook-акаунті Пенсійного фонду, що незабаром їй прийде пора виходити на пенсію, але їй бракує страхового стажу. Хоча реальна тривалість її трудового життя значно довша, ніж ті 30 років, які вимагає закон.

“Страхового стажу в Україні ні в кого немає зараз, а чи буде потім? Йде війна. Я працюю з 1987 року, +5 років навчання всього стажу 41 рік. Та страхового всього 16 років і так майже в кожного”, – написала жінка в коментарі на сторінці ПФУ у Facebook.

У відповіді, яку надав жінці Пенсійний фонд, зауважили, що в Україні лише з 2004 року всі записи про офіційне працевлаштування містяться в електронному реєстрі. А до 2004 року записів у цифровому виді не було. Отже, вирішено громадянам, які працювали до 2004 року, увесь їхній трудовий стаж вважати страховим.

Крім того, роки навчання на стаціонарному відділенні вишу або коледжу до 2004 року також будуть включені до страхового стажу. Треба лише представити документ про те, що майбутній пенсіонер навчався на стаціонарі.

“Періоди роботи, навчання до 1 січня 2004 року потрібно документально підтвердити (записи в трудовій, дипломи про навчання тощо). Якщо Ви надасте документи – страховий стаж за ці роки вам зарахують”, – йдеться у відповіді ПФУ.

Читайте також:  "Пенсія з наступного року не буде нараховуватися цим категоріям українців": експерти про проблему літніх людей

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.