facebook

Столичні підприємці роками “вибивали” гроші за поставлене івано-франківській освіті шкільне приладдя

Дві київські фірми майже рік судилися за поставлене Івано-Франківському Департаменту освіти та науки шкільне приладдя, а потім ще два роки чекали на виграні по суду гроші.

Про це йдеться у кількох (1, 2, 3) рішеннях Господарського суду Івано-франківської області кінця 2020 – початку 2021 року, а також згідно з даними Єдиного порталу використання публічних коштів, які є в розпорядженні “Галки“.

Як повідомив сам Департамент освіти та науки, у 2019-2020 роках ним, з використанням системи Prozorro, проводилися закупівлі шкільного приладдя.

ТОВ “Компанія “Гамаюн” за підсумками торгів зобов’язалася поставити для франківських закладів освіти 2316 комплектів шестикутних столів зі стільцями, а ТОВ Науковий Центр “Європейська Дидактика” – різноманітне шкільне приладдя: 375 математичних планшетів, 625 лабораторних наборів, 625 компасів, 250 наборів геометричних фігур, 125 наборів для лялькового театру та навіть 125 скелетів людини тощо.

Київських переможців не налякала традиційна для торгів Івано-Франківської мерії, але екзотична для України умова післяоплати упродовж 90 трьох місяців після постачання товару. На думку опитаних “Галкою” фахівців, така умова дозволяє усувати небажану конкуренцію при закупівлі.

Як йдеться в судових рішеннях, київські підприємства виконали свої обов’язки з постачання приладдя упродовж кількох тижнів з моменту укладання договорів. Але оплати на товар від Департаменту освіти Івано-Франківська ні в обумовлені договором строки, ні пізніше не надійшло.

Під час розгляду справ по суті, представники Департаменту, йдеться в рішеннях, не з’являлися, будь-яких клопотань, заяв, пояснень чи заперечень в спростування заявлених позовних вимог, а також відзиву на позов суду не подавали.

У підсумку, крім сплати основного боргу в розмірі 7 188 297 грн, суд вирішив стягнути з Департаменту освіти пеню, інфляційні втрати, 3% річних та судовий збір. Це склало додатково 796 тис. грн.

Читайте також:  “Рецепт від мами”: ідеальнa паскa від франківчанки Тіни Кароль

Попри рішення суду, Департамент освіти та науки Івано-Франківської міськради почав розрахунки з постачальниками приладдя лише в травні 2023 року. На запит редакції “Галки” у департаменті пояснили, що “оплата здійснювалася в міру фінансування зазначених видатків”.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.