facebook

Готуємось до 1 вересня: Чи підуть діти до шкіл і коли розпочнеться навчальний рік

Батьків попередили про майбутнє навчання маленьких українців.



Внаслідок великої війни, яку розпочала Російська Федерація на території України, освітній процес у країні зазнав значних змін. Проте, згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки, навчальні заклади зможуть повернутися до навчання з початком нового навчального року.
Докладніше про те, чи діти підуть до шкіл і коли розпочнеться навчальний рік, інформує Обозреватель.

Повернення до повноцінного очного навчання передбачає, що освітні установи повинні бути обладнані укриттями, і в регіоні має зберігатись стабільна безпечна ситуація. У листі, направленому до навчальних закладів, Міністерство освіти й науки пропонує розпочати навчальний рік з 1 вересня 2023 року та прагнути проводити заняття в аудиторіях.

Питання про те, чи буде навчання у новому навчальному році оффлайн чи онлайн, досі залишається відкритим. Перехід навчальних закладів на дистанційне навчання був зумовлений спочатку епідемією COVID-19, а згодом збройною агресією Росії проти України. Перехід на дистанційне навчання призвів до неминучого зниження якості освіти у зв’язку з деякими недоліками, такими як неефективний зворотний зв’язок з боку викладачів, великий обсяг домашніх завдань, проблеми з доступом до інтернету, недостатнє оснащення комп’ютерною технікою для учнів та викладачів, обмежена можливість спілкування та відсутність практичного досвіду. Ці фактори породжують сумніви щодо ефективності онлайн-освіти, порівняно з традиційною очною формою навчання.

З урахуванням вищевикладеного, Міністерство освіти та науки рекомендує навчальним закладам вищої та професійної вищої освіти, починаючи з 1 вересня 2023 року, максимально перейти до проведення занять в аудиторіях, за умови наявності належних укриттів, здатних вмістити всіх учасників навчального процесу.

Зазначена рекомендація не стосується навчальних закладів, що знаходяться в зонах бойових дій, особливо в областях, що знаходяться в області дії протитанкових ракетних систем та систем, подібних до С-300.

Читайте також:  Міста в зоні ризику, де діти можуть не піти до школи: встановлено "червоні зони"

Щодо шкіл, Міністерство освіти пропонує керівництву навчальних закладів вжити необхідних заходів у липні – серпні 2023 року для облаштування укриттів, щоб у разі повітряної тривоги заняття могли проводитись у безпечному місці. Такий крок дозволить забезпечити умови безпечного навчання та повернення до очного формату освітнього процесу.

Поки що немає офіційних заяв від Міністерства освіти щодо навчального року 2023/2024 для шкіл. Ймовірно, школи продовжуватимуть використовувати схожу модель, яка була застосована минулого року – поєднання очного, дистанційного чи комбінованого формату уроків залежно від ситуації безпеки та наявності обладнаних укриттів у навчальних закладах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.