facebook

Для українців: сьогодні серйозно збільшили податки – хто і скільки заплатить

Українців попередили про збільшення податків відсьогодні
Вже від сьогодні, тобто з 1 серпня, в Україні скасували пільгові податки для “ФОПів” у 2%. При цьому перевірки повернули тільки тим, хто займається підакцизною продукцією, азартними іграми, надає фінансові послуги.


Отже, зазначається, що Закон щодо скасування пільгових податків було прийнято у другому читанні та загалом ще 30 червня.

Тепер про те, що зміниться з 1 серпня. Так ось, з 1 серпня 2023 р. скасовується 2% єдиний податок (ЕН). Але законопроект регулює перехід з 2%:

платник 2% єдиного податку матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП і вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без надання такої заяви, а також якщо у заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП буде автоматично переводитися на систему, на якій знаходився до обрання 2% ЄП;
новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;
автоматично відновлюються права та обов’язки платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрацію платником ПДВ було припинено;
платникам, які у 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, надається право перейти повторно у 2023 р. на спрощену систему на свій вибір шляхом подання заяви. У разі подання заяви до 01.09.2023 р. такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.
Тепер щодо перевірок: Документальні планові перевірки можуть бути включені виключно щодо платників податків, які здійснюють діяльність у сфері:

виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
фінансів та платіжних послуг.
Також бізнес звільняється від відповідальності за порушення вимог у сфері РРО, скоєних у період із 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року. Отже, після нововведень малий та середній бізнес має збільшити податкові відрахування, а контролюючі органи знову зможуть ходити з перевірками. Проти повернення повного оподаткування виступає низка бізнес-асоціацій. Їхній головний аргумент: економічна ситуація все ще критична, втрати бізнесу становлять мільярди доларів – і зараз не час повертатися до повного оподаткування.

Читайте також:  Українцям треба змиритися: пенсії у 2024 році призначатимуть по-новому – хто не дочекається виплат

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.