facebook

“Пенсія для українців, які пішли служити”: вже відомо, як зміняться пенсійні виплати військових

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато сміливих українців. Серед них – і багато колишніх військових, які вже мали пенсію за вислугу років.



Як інформує “zn,ua”, головна юристка Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Вербіло пояснила, як це вплине на їх виплати.

Якщо військового пенсіонера повторно прийнято на військову службу під час мобілізації, за призовом в особливий період як резервіста або за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня звільнення, виплата його пенсії не припиняється.

Тобто разом із грошовим забезпеченням, як військовослужбовець ЗСУ, він продовжує отримувати нараховану йому раніше довічну пенсію за вислугу років.

Після звільнення зі служби особі, яка на момент призову вже отримувала «військову» пенсію, буде зроблено перерахунок з урахуванням вислуги під час воєнного стану та розміру його грошового забезпечення.

Для перерахунку пенсії уповноважений орган міністерства або відомства, з якого військовослужбовець звільнився зі служби, надає грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення, розрахунок вислуги років військовослужбовця.

Чи може пенсія військового зменшитись після перерахунку

За словами юристки, зазвичай розмір пенсії, який нарахують звільненому вдруге військовослужбовцю, стає більшим. Утім, може статися і навпаки — коли до війни він отримував більше, ніж після служби у надскладних і небезпечних умовах війни.

«Уявімо таку ситуацію: військовослужбовець ЗСУ або іншого збройного формування чи силового відомства, наприклад МВС, був на керівній посаді. Тож відповідно до свого звання, вислуги і, головне, посадового окладу йому було призначено доволі велику пенсію. Але під час мобілізації він потрапив у підрозділ на посаду звичайного стрільця. Тому, відповідно, при звільненні, навіть за умов збільшення вислуги років, його пенсія може стати меншою», – пояснила вона.

Читайте також:  Робочий день до 12 годин: тепер українці працюватимуть довше

В такому випадку вона радить бути уважними і пам’ятати, що згідно з пунктом 1.5. Порядку подання та оформлення документів для перерахунку пенсій, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1, кожна людина може подавати заяву про переведення з одного виду пенсії на інший. У такому випадку, щоб не зменшився розмір пенсії, треба звернутися по пораду до юристів або до фахівців Пенсійного фонду, які після певних прорахунків порадять — залишатися на старій пенсії чи оформляти нову.

Українським законодавством передбачено декілька видів пенсійного забезпечення для військовослужбовців. Нагадаємо, які види пенсії існують для військових.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.