facebook

Вже з 1 жовтня: На українців чекають масові перевірки та штрафи, як підготуватися

Українців попередили до чого готуватись ФОП.



Як попередили українців, що вже з 1 жовтня ФОП у роботі з РРО чекають на масові перевірки та штрафи, тому експерти дали поради до чого ж їм готуватися. Про це йдеться у матеріалі nv.

Докладно про це розповіла власниця бюро Alfa Gold Олександра Герасименко. Так ось, з 1 січня 2022 року набув чинності закон, згідно з яким фіскалізувати свої продажі мають усі ФОП другої, третьої та четвертої групи, які здійснюють розрахунково-касові операції — тобто приймають оплату готівкою чи банківською карткою.

Наприклад, PR-агентство, клієнти якого здійснюють оплату лише у вигляді банківського переказу за реквізитами, може працювати без фіскалізації. Втім, більшість інших компаній із сегменту малого та середнього бізнесу тепер зобов’язані використовувати РРО.

Коли розпочалася повномасштабна війна, закон про РРО не скасували. Він лише доповнився новим пунктом 12, який передбачає, що з 15 березня 2022 року та протягом дії військового стану бізнес не отримуватиме штрафи за порушення, пов’язані з фіскалізацією.

“Виняток – компанії, які продають підакцизні товари. Тобто, якщо перевірка прийде в кафе, яке торгує тільки кавою та десертами, і з’ясується, що воно не використовує РРО – покарання не буде. Але якщо це ресторан, в асортименті якого є алкоголь, – інспектор має право накласти штрафні санкції”.

З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення закону про РРО. Спершу депутати планували повернути штрафи за незастосування РРО вже з 1 липня, але в останній момент відстрочили термін.

Для бізнесів, які реалізують підакцизний товар, нічого не змінюється — вони й так мали фіскалізувати всі продажі. Всім іншим з 1 жовтня варто чекати на повноцінні перевірки та штрафи, якщо компанія досі не запровадила фіскалізацію.

Читайте також:  Коронавірус "обманює" імунну систему: вчені відкрили новий метод боротьби з COVID-19

Однак буде звільнення від фінансової відповідальності, якщо порушення були скоєні на прифронтових територіях, окупованих та територіях можливих бойових дій. Фінальний перелік територій встановлює КМУ. Наразі є такий перелік від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У новому законі також є важливе роз’яснення, на яке всі чекали. Платники податків звільняються від відповідальності за порушення у сфері застосування РРО, скоєні в період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, а також за порушення у сфері сплати ЄСВ, скоєні з початку воєнного стану та до 1 серпня 2023 року.

Наприклад, ви маленька кав’ярня, яка відкрилася на початку 2023 року. Ви працювали без фіскалізації, але до кінця вересня плануєте це виправити. Припустимо, в середині жовтня до вас прийде перевірка. Згідно з новим законом, інспектор не зможе виписати вам штраф за роботу без РРО до війни і під час воєнного стану — штрафи нараховуватимуться лише з 1 жовтня.

Новий закон скасовує мораторій на проведення планових податкових перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. Для решти підприємців планових перевірок поки не буде — мораторій продовжено до припинення або скасування військового стану.

Якщо платник сплатить донараховану за результатами перевірки суму податків або ЄСВ протягом 30 днів, він звільняється від штрафів та пені, нарахованих на таку суму.

Також у період з 1 серпня 2023 року і до кінця військового стану встановлюється мораторій на проведення документальних перевірок з питань сплати ЄСВ.

З 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення військового стану, для ФОП на ЄП діють знижені розміри штрафів: 25% замість 100% за перше порушення та 50% замість 150% – за кожне наступне. Але це не стосується платників ПДВ та продажу підакцизних товарів.

Читайте також:  З ресторану прямо на лікарняні ліжка: У Львові на весіллі масово отруїлися люди

Ще важливий аспект – як вважати порушення. Олександра Герасименко пояснює, що до 22 лютого 2022 року порушення у сфері РРО вважалися довготривалими. Це означало, що перше порушення є моментом, коли інспектор вперше вказав вам на нього під час перевірки. А якщо й під час перевірки наступного року інспектор зафіксував ту саму невідповідність — це таке порушення.

Але поки що порушення, пов’язані з фіскалізацією, — короткочасні. Тобто для ФОП на ЄП за перший чек, не оформлений належним чином, штраф 25%. Кожен окремий наступний чек – повторне порушення зі штрафом 50%. Для решти 100% і 150% відповідно.

Також накладаються штрафи за незакритий z-звіт — 850 грн., за відсутність контрольної стрічки або спотворення даних про проведені розрахункові операції — 510 грн. Якщо ви працюєте з підакцизними товарами, 5100 грн – штраф за фіскалізацію без зазначення коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.

Якщо ви ще не запровадили фіскалізацію, не слід зволікати, радить експерт. Ближче до кінця вересня слід очікувати ажіотаж підключень: як показують результати опитування підприємців у телеграм-каналі “Реві та стогну ресторатор”, 12% бізнесів планують перейти до фіскалізації найближчим часом, тоді як 76% бізнесів це вже зробили.

Тому найкраще все спланувати заздалегідь. Тоді під час підключення вам не доведеться конкурувати за увагу техпідтримки розробників РРО з іншими підприємцями. Крім цього, ви встигнете розібратися із системою, поки немає штрафів — а отже, в жовтні не доведеться платити за випадкові помилки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.