facebook

Жити буде не на що: У пенсіонерів заберуть пів пенсії — з’явився величезний список причин

Пенсіонерів попередили, з яких причин розмір їхньої пенсії можуть урізати.



Багато українських пенсіонерів отримують досить скромний розмір виплат і щоб прожити місяць, їм доводиться обмежувати себе. Але варто знати, що є низка причин, з яких і так скромні виплати можуть урізати на половину, пише На пенсії.

Пенсіонери повинні бути в курсі всіх причин, через які з їхньої пенсії можуть цілком законно на регулярній основі частину грошей забирати.

При цьому урізання розміру пенсії може відбуватися від 20 до 50%. До половини пенсії можуть відбирати з таких причин:

У зв’язку з необхідністю платити будь-кому аліменти;
На відшкодування збитків за розкрадання майна підприємств, установ чи організацій;
На відшкодування шкоди, яка призвела до того, що людина отримала каліцтво, було завдано іншої шкоди здоров’ю або дії призвели до смерті потерпілого;
На повернення переплачених сум зарплати у передбачених законом випадках.
До 20% від розміру пенсії можуть утримувати громадян з інших причин. Але також частину розміру виплати пенсіонер може втратити, якщо не повідомив вчасно, що влаштувався на роботу або вирішив зайнятися підприємницькою діяльністю.

Українцям нагадують, що про такі випадки необхідно повідомляти органи ПФУ протягом 10 днів з моменту офіційного оформлення або на роботі або після відкриття ФОП.

Примітно, що зробити це можна не обов’язково, відвідуючи найближче відділення ПФУ, можна передати інформацію онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Щоправда, для входу в особистий кабінет на сайті ПФУ знадобиться кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Якщо своєчасно пенсіонер не повідомить про такі зміни, а пізніше цей факт спливе, тоді частина пенсії, як переплату, доведеться повернути до бюджету країни.

Якщо пенсіонер добровільно відмовиться це зробити, то з його пенсії мають право утримувати до 20%.

Читайте також:  Усе село хоронило Марту – велику трудівницю, щиру, добру, не осудливу людину, яка прихистила сироту Потапа

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.