facebook

Аліменти літнім батькам: хто з українців та скільки зобов’язаний виплачувати

Хто і скільки має платити аліментів своїм батькам
Дорослі діти повинні утримувати літніх батьків через те, що вони свого часу дали їм турботу. Цей обов’язок закріплений статтею 51 Конституції України та статтею 202 Сімейного кодексу України. У Мін’юсті поділилися тонкощами виплат літнім батькам.


Хтось з українців за своїм бажанням допомагає літнім батькам, а комусь можуть через суд призначити аліменти.

Названі випадки, за яких потрібно виплачувати аліменти:

Якщо батьки непрацездатні;
Потребують матеріальної допомоги.
При цьому зобов’язати виплачувати аліменти батькам можуть лише повнолітні громадяни. Потребувати матеріальної підтримки від дорослих дітей вони можуть, наприклад, якщо не отримують пенсію або це невелика сума, недостатня для покриття всіх потреб і відсутні інші джерела доходу.

Також якщо у пенсіонера 1,2 чи 3 група інвалідності, їм не вистачає допомоги від держави, а самі вони заробляти за станом здоров’я не можуть.

Якщо діти відмовляються у таких випадках допомагати матеріально батькам на пенсії, ті можуть звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. При чому пред’являти позов можна до одного, кількох чи всіх дітей разом.

У такому разі до заяви слід додати докази, що обґрунтовують позовні вимоги. Суд самостійно визначатиме, яким має бути розмір аліментів у певній грошовій сумі та/або на частку від заробітку з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Якщо у батьків, які подали на аліменти кілька дітей, тоді суд бере до уваги можливість отримання утримання від інших дітей, до яких не подано позов.

Суд враховує, чи має пенсіонер пенсії, пільги, субсидії, майно. Тобто у суді в індивідуальному порядку враховується як матеріальний стан батьків, так і їхніх дітей.

Читайте також:  На Прикарпатті дефіцит вакцини від кору: щеплюють тільки дітей

Але є й випадки коли дітей звільняють від сплати аліментів батькам. Наприклад, якщо батьків позбавили батьківських прав і вони їх не поновлювали.

Діти також звільняються від обов’язку утримувати батьків, якщо вони не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, яка перевищує суму платежів за 3 роки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.