facebook

В Україні збираються змінити тривалість робочого тижня

В Україні може бути збільшено тривалість робочого тижня. У зв’язку з воєнним станом на деяких підприємствах може бути запроваджена робоча шестиденка з 10-годинним робочим днем. При цьому зарплату на таких підприємствах також мають збільшити.



Як інформує “biz.today.ua”, про це повідомило Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці.

Під час воєнного стану чинні норми організації робочого часу можуть бути переглянуті. На деяких підприємствах може бути встановлений 60-годинний робочий тиждень з одним вихідним днем.

При цьому у мирний час вважається нормальним п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними і тижневим фондом робочого часу тривалістю 40 годин. Тобто, під час воєнного стану деяким працівникам можуть збільшити тривалість робочого часу фактично у півтора рази.

Таке посилення норм праці стосується не всіх працівників, а лише тих громадян, які зайняті на підприємствах критичної інфраструктури. До них належать підприємства оборонного профілю, а також ті, що функціонують у сфері забезпечення життєдіяльності населення.

Як може змінитися робочий тиждень

Як зазначалося, під час дії воєнного стану, він може бути продовжений до 60 годин.

“П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем. Час початку та закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем. Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 години”, – йдеться у повідомленні.

При цьому для працівників, яким згідно із законом належить скорочена тривалість робочого часу, у зв’язку з дією воєнного стану, робочий тиждень також може бути збільшений. Проте його тривалість не має перевищувати 40 годин.

Ці зміни не можуть бути застосовані до неповнолітніх працівників.

Щодо оплати праці, то її мають збільшити пропорційно до відпрацьованого часу.

“Оплата праці здійснюється у розмірі, збільшеному пропорційно до збільшення норми праці”, – роз’яснюють в управлінні Держслужби з питань праці.

Читайте також:  Двічі підвищать зарплати вчителям у 2024 році: оголошено суми та терміни

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.