facebook

Цунамі, потопи та інші катаклізми: Астрономи розповіли про появу другого Місяця біля Землі

Не всі наслідки такої конфігурації небесних тіл будуть катастрофічними.



Проте жителів планети Земля це не повинно хвилювати, адже станеться це не найближчим часом, а приблизно через десятки тисяч років.
Тож побачити це зможуть лише наші далекі нащадки. Вибух зірки-надгіганта Бетельгейзе настільки сильний, що він має створити ілюзію присутності ще одного повного Місяця на небі. Цей, так званий, “другий місяць”, буде видно як вдень, так і вночі.

Місяць неймовірно важливий для мешканців Землі. Без неї не було б припливів, пори року не наступали з властивою їм нині регулярністю, а дні були б набагато коротшими. Які ж можуть бути наслідки появи другого Місяця? Звичайно, романтики дуже зрадіють можливості споглядати два небесні тіла на небі. але чи все так просто?

Звичайно, не всі наслідки такої конфігурації небесних тіл будуть катастрофічними. Якщо другий супутник розташується поблизу планети, їй дістанеться більше місячного світла. Це вплине на звички та поведінку нічних тварин. Хижаки почнуть полювати успішніше, але існуючі харчові ланцюжки, найімовірніше, збережуться.

Проблем, однак, буде набагато більше. Приливні океанські води будуть підніматися вище під час максимумів і опускатися нижче за мінімумів. Це означає, що людям у деяких районах планети доведеться переїхати далі углиб континентів. Якщо два супутники розташуються на різній відстані від Землі, то й рухатись вони стануть з різною швидкістю. Це викликає найдосконаліший хаос у припливній системі планети.

Гравітація другого супутника позначиться як коливаннях рівня океану. Вона буде розбурхувати все, що знаходиться на поверхні Землі та під нею. Це підвищить вулканічну та сейсмічну активність, що спричинить зростання кількості таких неприємних катаклізмів, як землетруси та цунамі.

Читайте також:  Потужні магнітні бурі накриють Землю у найближчі кілька днів

Імовірність того, що у Землі з’явиться супутник, схожий на Місяць, мізерна, проте прорахунок подібних сценаріїв здається астрономам дуже плідним і повчальним заняттям.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.