facebook

Яйця в Україні подорожчають до 225 грн за лоток

Українців попередили про майбутнє подорожчання яєць. Стало відомо, що вже восени лоток може зрости у ціні до 225 грн.



Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський вважає, що найближчим часом вартість яєць буде стабільною. Проте вже восени ситуація зміниться. Продукція знову зросте у ціні – до 70-75 грн за десяток. Таким чином за лоток доведеться заплатити близько 225 грн.

Зауважено, що на вартість яєць можуть негативно вплинути подорожчання кормів та харчових добавок для курей, ветеринарних препаратів, палива, електроенергії, а також збільшення витрат на логістику.

Зростанню цін на яйця може сприяти відновлення масових відключень електроенергії, з якими українці стикалися минулої зими. Тоді вони були пов’язані з ракетними атаками з боку окупантів, які можуть повторитися.

За словами Хмелевського, Україна після початку повномасштабної війни втратила близько 20% виробництва яєць. Частина підприємств скоротила обсяги чи зовсім припинила роботу. Це призвело до дефіциту товару на ринку у 2022-му.

“У 2022 році в середньому ціни на яйця зросли в 2,3 рази. З початку 2023 року спостерігається стабілізація вартості яєць. У квітні-травні відбувалося зниження цін. Це пояснюється відновленням поголів’я курей-несучок. Також влітку росте виробництво яєць у підсобних селянських господарствах. Крім того, припинилися масові відключення електроенергії, від яких страждала галузь… Швидше за все, у четвертому кварталі поточного року ми побачимо повернення цін на яйця на рівень 70-75 грн за десяток”, – пояснив експерт.

Як змінювалися ціни на яйця в Україні
До початку повномасштабної війни з РФ яйця продавали в Україні приблизно по 35 грн за десяток. Потім вартість різко зросла до 70 грн за аналогічну кількість. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський заявив, що ціни на курятину та яйця через війну злетять у багатьох країнах.

Читайте також:  Підйом о 6:00, крапельниці та токсичні ліки. Історія 21-річного українця, який бореться з коронавірусом

У травні 2023 року ціни на яйця знизилися на 22,7% порівняно з квітневими. У липні середня вартість десятка яєць у супермаркетах – близько 58 грн. У торговельній мережі АТБ їх пропонують по 32,90 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Теги: ,

Джерело.