facebook

Накопичувальну пенсію впровадять, незважаючи на війну: як зміняться виплати громадян

Незважаючи на війну, українська влада не відмовилася від ідеї запровадження накопичувальної пенсії. Старт накопичувальним внескам громадян хочуть дати ще цього року. При цьому надходження до солідарного Пенсійного фонду неминуче скоротяться. Отже, на виплати теперішнім пенсіонерам залишиться ще менше грошей.



Накопичувальну пенсію впровадять, незважаючи на війну: як зміняться виплати громадян – today.ua
Відповідний законопроект №9212 вже зареєстровано у Верховній Раді. Про те, скільки вираховуватимуть із зарплати громадян на накопичувальну пенсію, як при цьому зміниться розмір їхніх зарплат, і що буде з пенсіями нинішніх пенсіонерів, розповіло видання focus.ua.

Сьогодні в Україні діє лише одна пенсійна система – солідарна. Якщо коротко, це система, за якої молоді працюючі громадяни утримують літніх людей, які вже не працюють. Іншими словами: покоління дітей утримує покоління своїх батьків. На зарплати працюючих українців нараховується ЄСВ (єдиний соціальний внесок), що йде на виплату пенсій та лікарняних.

З кожним роком надходження до Пенсійного фонду скорочуються
При цьому з кожним роком збирати цей ЄСВ стає дедалі важче з таких причин:

2016 року розмір ЄСВ знизили, що одразу зробило Пенсійний фонд дотаційним;
зниження ЄСВ не призвело до зниження тіньової зайнятості. Вона, як і раніше, дуже висока;
в Україні украй несприятлива демографічна ситуація.
Особливо пригнічує третій чинник. Молодого працездатного населення дедалі менше, а людей похилого віку дедалі більшає. Причому війна різко посилила демографічні проблеми через те, що багато працездатних жінок опинилися за кордоном. А багато працездатних чоловіків, на жаль, уже вибули з загону потенційних працівників.

“Маємо значні демографічні провали. Офіційно зареєстровано 11 млн пенсіонерів, 10,5 млн платників ЄСВ, з урахуванням того, що 2,5 млн пенсіонерів працюють. Тобто вже не 1:1”, – розповіла провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Піщуліна.

Читайте також:  На польсько-українському кордоні затримали українця, котрий перевозив півтора мільйона гривень

Результатом цих несприятливих чинників стали злиденні виплати, які одержує більшість українських пенсіонерів. На початку квітня 2023 року, вже після проведеної індексації, середній розмір пенсії в Україні становив 5,2 тис. грн. При цьому 30% пенсіонерів отримували пенсії нижче за 2,6 тис. грн.

Накопичувальну пенсію впровадять, незважаючи на війну: як зміняться виплати громадян

До того ж, Пенсійний фонд України доводиться щороку дедалі більше дотувати з бюджету: зібраного ЄСВ дедалі катастрофічно бракує.

Причому, з посиленням демографічних та фіскальних проблем пенсії громадян ставатимуть дедалі злиденнішими. Так, із січня по травень 2023 року до Пенсійного фонду змогли зібрати всього 186,5 млрд грн від ЄСВ за загальних витрат із фонду 312,1 млрд грн. Тобто 125,6 млрд довелося дотувати з бюджету.

Загалом усе йде до того, що Україна не зможе фінансувати навіть мінімальних пенсій із солідарного фонду. Тому влада бачить лише єдиний вихід – негайний запуск у дію обов’язкової накопичувальної пенсії. При цьому кожен працюючий українець накопичуватиме собі на пенсію сам. Тобто частина грошей з ЄСВ, який, як і раніше, відраховуватиметься з його зарплати, йтиме до солідарного Пенсійного фонду, а частина – до накопичувального.

Скільки відраховуватимуть із пенсії на накопичувальні рахунки?
Роботодавці платитимуть такі суми:

у 2023 році – 1% від зарплати працівника;
у 2024 – 1,5%;
у 2025 – 2%.
При цьому самі громадяни також зможуть збільшувати свої накопичувальні рахунки, відраховуючи туди ще якусь частину зарплати. При цьому держава має намір спочатку також фінансувати накопичувальні внески громадян на паритетних умовах.

Як зміняться зарплати та пенсії у зв’язку із запровадженням накопичувальної системи?
Якщо самі громадяни не доплачуватимуть накопичувальних внесків за власною ініціативою, то зарплата ніяк не зміниться. На їхню зарплату нараховуватимуть ті самі 22% ЄСВ. І з цього ЄСВ братиметься накопичувальний внесок. Тобто, до солідарного Пенсійного фонду надходитиме не весь ЄСВ, а частина його піде на накопичувальний рахунок.

Читайте також:  Українцям обіцяють індексацію пенсій у 2023 році: на скільки реально можуть зрости виплати

У зв’язку з цим солідарний Пенсійний фонд ще більше збідніє. Отже, на виплати нинішнім пенсіонерам буде ще менше грошей. Проте, держава обіцяє вирішити цю проблему дотаціями з держбюджету. За попередніми підрахунками, це вимагатиме додатково 15,4 млрд гривень.

У масштабах країни це невелика сума. Натомість накопичувальним пенсіям буде дано імпульс, а далі процес має піти сам, вважають в уряді. Загалом, судячи з того, що в законопроекті вже закладено розмір внесків на 2023 рік, його мають розглянути найближчим часом. І, швидше за все, його буде прийнято.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.