facebook

Скасування відстрочки через родичів з інвалідністю: розяснення

Верховна Рада прийняла відповідний закон.
Верховна Рада України змінила перелік осіб, які зможуть отримати відстрочку від призову на військову службу. Згідно з прийнятим законом №9342, чоловіків, які мають родичів з інвалідністю, зможуть мобілізувати до ЗСУ.


Адвокат Ростислав Кравець пояснив, хто не зможе отримати відстрочку від мобілізації після прийнятих змін, пише «УНІАН».

Юрист підкреслив, що нардепи доповнили статтю 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», де зазначено, хто має право на відстрочку від мобілізації. У цій статті йдеться про військовозобов’язаних, які мають родичів з інвалідністю. А саме, які мають дружину чи чоловіка з числа осіб з інвалідністю, тобто це І-ІІІ групи, та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка І чи ІІ групи.

Прийнятими змінами доповнили вказаний вище абзац з умовами для відстрочки словами: «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

За словами експерта прийняті зміни викликають багато питань.

«Уявімо ситуацію, що немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. А якщо є працездатні особи з інвалідністю? Тобто одні особи з інвалідністю утримують інших. Уявімо ситуацію, коли інша особа-член родини проживає за кордоном, на окупованій території чи в Росії», – зазначив адвокат.

Також незрозуміло, як діятимуть, наприклад, коли є два брати, у яких хтось з батьків – особа з інвалідністю та за яким принципом обиратимуть, кого мобілізувати.

В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки і можуть бути призвані до лав ЗСУ. Нагадаємо, хто може служити лише за місцем проживання.

Читайте також:  Небезпека скрізь! В Києві сталася стрілянина просто в центрі міста

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.