facebook

ТЦК випустили нові накази – з’явитися мають усі: Що буде з тими, хто проігнорує

ТЦК у низці регіонів наказали з’явитися всім чоловікам, що буде з порушниками.



У кількох областях територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) видали накази, що всі чоловіки мають з’явитися у військкомат для перевірки даних. Це стосується тих, кому ще не вручали повістку або вони стоять на військовому обліку в іншому місті. Що буде з тими, хто проігнорує цю вимогу, повідомляє Obozrevatel.

Загальна мобілізація в Україні відбувається згідно із Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а співробітники ТЦК керуються законодавством країни в рамках законодавчих норм.

Але адвокатка Марина Бекало коментуючи такий наказ пояснила, що документ щодо оповіщення про виклик військовозобов’язаних до ТЦК не відповідає порядку, передбаченому чинним законодавством.

Це означає, що він не зобов’язує чоловіків потрапити до ТЦК. У статті 22 закону про мобілізацію зазначено, що громадяни зобов’язані з’явитися у строки, зазначені в отриманих ними документах, тобто у повістці чи мобілізаційному розпорядженні.

Бекало додала, що якщо про те, що потрібно з’явитися до ТЦК, людина дізналася із засобів масової інформації чи оголошення, розміщеного на паркані, тоді їх не зобов’язує до виконання таких дій.

У постанові Кабміну №1487 затверджено бланк повісток. У такому документі обов’язково має стояти підпис особи, яка підтверджує вручення йому повістки.

Але адвокатка зауважила, що допускається оповіщення через роботодавця. Він видає відповідний наказ на підприємстві, сповіщає свого співробітника про необхідність з’явитися до ТЦК і відповідає за те, щоб людина все ж таки прийшла у військкомат. Він має звітувати перед ТЦК про проведення у себе на підприємстві всіх заходів.

Тому загрози ТЦК в оголошеннях, розміщених у публічних місцях, що у разі неявки громадянам загрожуватиме покарання, зокрема позбавлення волі на строк від 3 до 5 років, не має підстав.

Читайте також:  Прикарпатські солдати авіації нацгвардії зустрілися з воскреслим Ісусом

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.