facebook

Виїзд чоловіків з України: які правила перетину кордону діють в липні

Нещодавно Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, що скорочує перелік осіб, які зможуть отримати відстрочку від призову на військову службу. При цьому, з 1 липня, як і раніше, деяким чоловікам дозволяється виїзд за кордон за певних умов.



Хто може виїхати за межі країни розповіла юристка Діана Тернова, інформує “Приходько і партнери”.

За її словами перетинати державний кордон можливо у випадках чітко визначених у Постанові КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 “Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України”.

Зокрема, це можуть зробити:

особи, зняті з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку;
особи, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Необхідно наголосити, що особами з інвалідністю вважаються інваліди І, ІІ та ІІІ групи та перелік документів для даної категорії осіб, є вичерпним.
чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Головним критерієм є не факт батьківства, а утримання таких дітей. Тож, якщо чоловік підтвердить даний факт відповідними документами, буде мати право на виїзд.
чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років. Для цього необхідно мати відповідні документи, які підтверджують його право на таку процедуру. Це може бути як рішення суду про позбавлення батьківських прав матері так і свідоцтво про смерть. Юристка зазначила, що даний перелік документів не є законодавчо визначеним, а тому необхідно враховувати практичні моменти та роз’яснення ДПСУ з даного питання.

Читайте також:  Все могло зірватися в останню мить: Зеленський та Баканов розповіли про найважчий момент обміну

чоловіки, які супроводжують батьків, дитину або дружину з інвалідністю І-ІІ групи за умови, що це не може зробити хтось інший.
чоловіків, які здійснюють супровід осіб з інвалідністю І-ІІ, або осіб, які потребують постійного догляду, чи є опікунами недієздатної особи.
чоловіки-військовослужбовці, які їдуть на лікування внаслідок поранень на війні. В такому випадку основним і головним документом для перетину кордону буде лист МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном та висновок про необхідність направлення особи на лікування за кордон.
виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном. За наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ “Про порядок виїзду з України і в’їзду громадян України”.
заброньовані за підприємствами. Основними документами є витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 ) та документи про відрядження такої особи за кордон.
моряки, коли вони прямують для роботи в екіпажах морських суден чи суден внутрішнього плавання або ж проходження практичної підготовки для такої роботи.
залізничники
спортсмени, з відповідними документами,
водії та волонтери.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.