facebook

Здорожчання води та світла: які платіжки прийдуть українцям у липні

У липні українці отримають платіжки з новим тарифом на світло



У липні українці почнуть платити за новими тарифами, які для них встановили ще у червні. Зокрема піднялися ціни на світло і воду.

Тариф на світло
З початку червня для українців встановили єдиний тариф на електроенергію, незалежно від спожитих кіловатів – 2,64 грн. Також зросла вартість розподілу світла, на 25-50%.

Проте вартість підняли не усім. Таким чином клієнтам компаній, які входять в підсанкційну групу VS Energy, тариф на електроенергію піднімуть лише у липні, тож платитимуть за новими платіжками вони у серпні. До них належать:

«Житомиробленерго»;
ПРАТ «Кіровоградобленерго»;
ПРАТ «Рівнеобленерго»;
АТ «Чернівціобленерго»;
АТ «Херсонобленерго».
Для власників двозонних лічильників можливість заощадити збереглася. Для них у період з 23:00 до 07:00 діє так званий нічний тариф, за ставкою вдвічі нижчою, тобто 1,32 грн/кВт-год.

Різко зросли й тарифи на світло для бізнесу. Однак вони почнуть діяти з липня, тобто платити за новими тарифами треба буде із серпня.

Максимальні тарифи становитимуть:

ніч з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 00:00 – 3000 грн/МВт-год (зростання на 50%);
день з 07:00 до 19:00 – 5600 грн/МВт-год (зростання на 40%);
вечірній пік з 19:00 до 23:00 – 7200 грн/мвт-год (зростання на 80%).
Тариф на воду
У червні НКРЕКП підняли вартість централізованого водопостачання та водовідведення у 35 водоканалах по усій Україні. А уже з 1 липня для споживачів почнуть надходити нові платіжки.

Вартість води у кожному регіоні відрізняється через ряд причин, наприклад:

обсягів споживання;
кількості споживачів конкретного водоканалу;
особливостей надання послуг.
У комісії уточнюють, що сума у платіжках зросте на 62 грн для середньостатистичного домогосподарства (2-3 особи). Тобто до підвищення вона орієнтовно становила 194 грн за середнього тарифу 29,78 грн за кубометр, після підвищення сягатиме 194 грн за середнього тарифу 39,37 грн за кубометр.

Читайте також:  Тарифи на опалення в Україні зростуть на 40%

Ціни на воду не будуть підвищені у Херсонській, Миколаївській та Харківській областях, оскільки на їхній території продовжуються бойові дії та є населені пункти, які постраждали від російських окупантів.

Крім того, не зміниться сума у платіжках для тих, хто отримує субсидії, – вони будуть автоматично перераховані.

При цьому найвищі тарифи у водоканалів, у яких невеликі обсяги реалізації послуг, висока частка реагентів, велика протяжність мереж.Як правило, більше за інших платять мешканці Вінниці, Павлограда, Дрогобича та Житомира.

Зростання тарифу обумовлено збільшенням витрат на електроенергію у середньому на 14%; підвищенням оплати праці 13%; зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов’язань ліцензіатів за кредитами – 60%.

Чи здорожчає газ?
Вартість газу в усіх постачальників ресурсу не змінюватиметься до 1 травня 2024 року. Наприклад, клієнти «Нафтогазу» платитимуть – 7,96 грн за кубометр газу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.