facebook

Обмін валют: Нацбанк змінив правила для обмінників

Регулятор розширив перелік виключень із чинних адміністративних обмежень.
Від сьогоднішнього дня (з 1 липня) Нацбанк дозволив небанківським фінансовим установам знімати без обмежень за сумою національну та іноземну валюту з їхніх рахунків у банках для підкріплення готівкою власних кас або кас відокремлених підрозділів.


На думку регулятора, це повинно сприяти розширенню пропозиції іноземної валюти, яка не має ознак значного зношення чи пошкодження, на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати іноземну валюту громадяни.

Надання дозволу небанківським фінустановам знімати без обмежень готівкову гривню дасть змогу тримати на належному рівні їх гривневу ліквідність, що важливо для безперебійного прийняття ними готівкової іноземної валюти в громадян.

Щоб наданий дозвіл використовувався виключно з метою забезпечення стабільної ситуації на валютному ринку, НБУ визначив умови, яких повинні дотримуватися небанківські фінустанови. Зокрема, обсяг знятої готівки у гривні чи іноземній валюті небанківською фінустановою не повинен перевищувати обсяг коштів у гривні чи іноземній валюті, яка була раніше зарахована на їхній рахунок у банку, зокрема:

на рахунок у гривні небанківська фінансова установа може зараховувати кошти, отримані завдяки здійсненню валютно-обмінних операцій та від продажу безготівкової іноземної валюти;
на рахунок в іноземній валюті – кошти, отримані від здійснення валютно-обмінних операцій та як відшкодування за прийняті на інкасо банкноти іноземної валюти.

Громадяни не повинні втрачати свої кошти через вигадане «пошкодження/зношення». НБУ каратиме за будь-який “креатив” у тлумаченні норм і правил. Про це розказав очільник регулятора в інтерв’ю Юлії Самаєвої для ZN.UA – Андрій Пишний: «Ми в Національному банку оголосили війну невизначеності».

Читайте також:  Курс валют на 8 липня: скільки коштують долар і євро

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.