facebook

Водії у паніці: Через телефон у машині забирають права

У водіїв можуть відбирати посвідчення водія через наявність телефону в авто.



Згідно із законодавством України, водіям заборонено використовувати мобільні телефони, утримуючи їх у руках під час руху автомобіля. Через це поліціянт має повне право зупинити та притягнути до відповідальності водія, який розмовляє телефоном, повідомляє видання “Твоя машина”.

Якщо телефонна розмова під час водіння не призвела до негативних наслідків, водієві може загрожувати штраф у розмірі 510 грн відповідно до частини 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Рішення про накладення штрафу може бути ухвалене поліціянтом на місці зупинки.

Однак, якщо така розмова призвела до зміни швидкості, напрямку руху або вимагалося вжити інших заходів безпеки з боку інших учасників дорожнього руху, штраф може бути збільшений до 1445 грн або може бути застосовано позбавлення права керування на строк від шести місяців до одного року, згідно з Частиною 5 Статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У такому разі поліціянт складає протокол, який передається до суду.

Разом зі складанням протоколу поліціянт тимчасово вилучає посвідчення водія до розгляду справи в суді. Посвідчення водія зберігається в поліційній дільниці до прийняття судом рішення у справі. Протягом цього періоду водієві видається тимчасовий талон на право керування.

Таким чином, якщо водій розмовляє телефоном за кермом, поліціянт може накласти штраф або вилучити посвідчення водія і передати справу на розгляд суду.

Важливо зазначити, що факт порушення не звільняє поліціянта від обов’язку провести розгляд справи відповідно до вимог закону або скласти протокол відповідно до встановленої процедури. У разі невиконання цих вимог штраф вважається незаконним.

Читайте також:  Благала про допомогу: зграя собак на смерть загризла 25-річну дівчину

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.