facebook

Українцям заборонять користуватися готівкою: Що задумала влада

Україна може стати першою країною, де не буде готівки.



Українська влада заявила, що хоче заборонити в країні готівку. На цю новину вже відреагували в НБУ – перший заступник глави відомств Катерина Рожкова запевнила, що банківська система до такого кроку готова. Про це пише “Фокус”.

“Технології сьогодні дозволяють, умовно кажучи, навіть на ринку перекинути гроші з картки на картку або розрахуватися через вбудований у телефон розрахунковий апарат. Банківська система з погляду технології, інклюзії та безперервності до цього готова”, – заявила чиновниця.

Проте нині немає жодної країни, де повністю заборонено використання готівки.

Це міра, яка, звісно, ​​може значно скоротити нелегальний оборот коштів, оскільки всі банківські перекази може бути відстежені.

Однак, корупціонери можуть вдатися до використання валюти інших держав, включаючи долари, або навіть криптовалюти.

“Навіть у Швеції є готівка, хоча в обігу вона становить 0,5% від грошової маси. Інша справа – кардинально скоротити частку готівки в грошовому агрегаті М1 – це вся готівкова та безготівкова гривня. У нас частка готівки в М1 коливається на рівні 40-50%, у Грузії та Чехії близько 15-20%, у Швеції близько 0,5%. Ми за цим показником ближче до Росії, ніж до ЄС. З цим потрібно справді щось робити”, – каже колишній член Ради. НБУ Віталій Шапран.

Якщо готівку буде скасовано, українцям доведеться використовувати карти, смартфони та інші електронні засоби для проведення платежів.

За словами Шапрана, основна проблема з готівкою не пов’язана з корупційними ризиками. Фактично, паперові гроші та монети коштують державі дорого. Значні суми гривень витрачаються на обслуговування, транспортування, охорону, перерахунок, виготовлення та сортування грошової маси.

Читайте також:  «Різницю ми відчули, коли ми готувалися до весілля»

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.