facebook

Світло лише на кілька годин: чи вимикатимуть українцям електрику взимку?


Зима 20222-2023 років була чи не найскладнішою в історії України. Масові обстріли російськими терористами української інфраструктури спричинили масштабні відключення електроенергії. Подекуди, люди залишалися без світла на кілька діб, а в критичні моменти від мережі відключали 80% споживачів одночасно. Та що чекає на Україну вже цієї зими?

Мережа важка, але стабільна

Ключова проблема суттєвого зниження запасу міцності української енергосистеми – російські терористичні обстріли, через які знищена або пошкоджена значна кількість генеруючих потужностей та розподільчих мереж.

Попри це Україна змогла пережити найскладнішу зиму в історії. Уже в лютому ситуація більш-менш стабілізувалася, що дозволило на початку квітня відновити експорт електроенергії в країни ЄС.

Втім, значна частка дефіциту електроенергії перекривалася за рахунок потужностей українських АЕС. На повну працювали усі доступні блоки. За словами енергетиків, це великий виклик, тож зараз половина блоків АЕС перебуває на ремонті. Саме тому дефіцит електрики може утворитися ще влітку.

Та в Міненерго вже поспішили заспокоїти українців – дефіцит перекриватимуть з альтернативних джерел. Насамперед, теплових електростанцій, що працюють на вугіллі та газу, а також з імпорту електроенергії з європейських країн.

Наслідки обстрілів відчутні

У наступну зиму Україна ввійде зі значно меншим запасом енергетичної потужності, тому знову не виключені перебої з енергопостачанням.

«Щодо розподільних мереж — наприклад, майже 12 тис. кілометрів ліній треба полагодити. Майже 4 тис. підстанцій потрібно підготувати до зими. Це шалені кошти, які треба виділити. Тому можливі відключення не влітку, а взимку», – кажуть у ДТЕК.

Аби не допустити проблем зі світлом узимку, необхідно захистити українське небо від ворожих атак, а також забезпечити фінансування ремонтної компанії.

А що як росіяни знову обстрілюватимуть інфраструктуру?

Читайте також:  9-річний прикарпатець переніс 50 переломів і потребує допомоги. РЕКВІЗИТИ

Росіяни і не припиняли обстріли. Втім, тут змінилися два фактори. Перший – вони уже не можуть дозволити собі випускати сотню ракет ледь не щодня: запаси вичерпуються швидше, ніж поповнюються. Другий – українська ППО стало значно сильнішою. Якщо на початку жовтня минулого року на озброєнні України були лише зразки радянської ППО, зокрема С-300, то тепер все зовсім по-іншому. Україна отримала кілька батарей Patriot – легендарної американської системи ППО, яка здатна збивати все, що є у росіян в арсеналі. Насамперед – «аналоговнєтні» «Кинджали», А ще – балістичні ракети, як «Іскандер». Окрім «Patriot» у нас в арсеналі є надсучасні «iris-Т», «Nasams» та «Samp-T». У поєднанні з малими системами ППО, така мережа засобів створює над Україною справжній щит. Свою ефективність західна та українська ППО демонструє ледь не щодня.

То як буде?

Відключення цілком можливі. Гарантувати, що українська енергомережа не постраждає і буде повністю відремонтована – не може ніхто. Та захист країни – це спільна справа. То ж до зимового періоду слід готуватися з урахуванням досвіду минулого року. Насамперед, економія: ощадливо використовувати електрику ввечері. При чому – вже зараз! Не опускати кондиціонерами кімнатну температуру нижче 25 градусів. Вмикати світло, коли це справді потрібно. Запасатися павербанками, генераторами, оптоволокном, продуктами, що довго не псуються, ліхтариками та батарейками – і ми пройдемо наступну зиму. І остаточно переможемо ворога!

Шукайте деталі в групі Facebook