facebook

Вручення повісток українцям за кордоном: як розгорнеться загальна мобілізація у липні

В Україні триває загальна мобілізація військовозобов’язаних громадян
Кабінет міністрів запровадив в Україні нові правила, що регулюють організацію та ведення військового обліку. Згідно з цим документом, дипломатичні відомства відповідатимуть за ведення військового обліку українських громадян, які залишили територію України після 24 лютого. Про це повідомляє “24 канал”.


На цей момент українці, які перебувають за кордоном, почали цікавитися питанням про можливість отримання повістки про заклик.

Проте юрист Владислав Юрчак з адвокатського об’єднання T&T Partners наголошує, що консульські установи за межами України не мають права видавати повістки військовозобов’язаним.

Починаючи з 2023 року, консульські установи зобов’язані виконати низку заходів, пов’язаних з українцями призовного віку, які перебувають за кордоном.

Серед цих заходів включено інформування про активацію призову в Україні, надання допомоги у їх поверненні на батьківщину під час воєнного стану, повідомлення про включення або виключення осіб призовного віку з консульського обліку протягом 7 днів, а також ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що знаходяться на тимчасовому консульському обліку.

“Представники дипломатичних установ, згідно з чинним законодавством, не можуть видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, які проживають за кордоном”, – зазначив юрист.

Згідно з новими правилами військового обліку, географія вручення повісток на території України була розширена, проте вони не поширюються на дипломатичні установи за кордоном.

Читайте також:  Деякі чоловіки можуть виїхати за кордон під час воєнного стану: перелік необхідних документів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.