facebook

Вбuвствo Катерини Гандзюк: Суд оголосив вирок обвинувaчeним

Суд виніс вирок у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.



Дніпровський райсуд Києва 26 червня оголосив вирок у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Обвинувачені отримали 10 років позбавлення волі – Владислава Мангера визнали винним у замовленні нападу, а Олексія Левіна – в організації.

Про це повідомляють журналісти із зали суду.

Також вони мають виплатити родині Гандзюк компенсацію моральну шкоду в розмірі 15 мільйонів гривень.

Як розповіли у ДБР, Владислав Мангер вирішив організувати напад на Гандзюк на початку липня 2018 року. Для координації злочинних дій залучив Левіна. Левін вийшов на свого спільника – Сергія Торбіна, і за гроші запропонував йому знайти виконавців нападу.

“Згідно з “планом” злочину, який був “погоджений” з ексочільником Херсонської облради, зловмисники мали зламати активістці кінцівки, або облити обличчя сірчаною кислотою. За це організатори нападу обіцяли “кілерам грошову винагороду у розмірі до $5 тис”, – розповіли слідчі.

Далі Сергій Торбін знайшов виконавця злочину, який 31 липня 2018 року облив Катерину Гандзюк кислотою поблизу під’їзду будинку, де вона проживала. На початку серпня 2018 року Торбін за дорученням ексголови Херсонської облради отримав з рук Левіна обіцяну винагороду.

У квітні 2020 року СБУ завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Мангера та Левіна.

Ключового фігуранта справи, Олексія Левіна, було затримано 24 січня 2020 року у Болгарії завдяки співпраці місцевих правоохоронців з СБУ та Офісом Генпрокурора, а згодом – екстрадовано до України.

Вбивство Катерини Гандзюк
В Херсоні 31 липня 2018 року Катерину Гандзюк облили кислотою. З опіками її доправили до реанімації, вона перенесла понад 10 операцій. А вже 4 листопада жінка померла в київській лікарні від розриву тромба. Їй було 34 роки. Нападник чекав жертву біля під’їзду і хлюпнув на дівчину концентрованою сірчаною кислотою. Жінка отримала опіки 30% тіла. Її справу одразу ж перекваліфікували на закінчене умисне вбивство.

Читайте також:  У Білорусі українця засудили до трьох років ув'язнення за участь у протестах

Катерина була громадською діячкою, колишньою радницею міського голови Херсона, виконувала обов’язки керівниці справ виконавчого комітету Херсонської міськради.

В серпні 2020 року Дніпровський суд розпочав розгляд справи про вбивство Катерини Гандзюк по суті. На лаві підсудних опинилися ймовірні організатори – голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер і радник Олексій Левін.

Перед нападом Гандзюк звинуватила Левіна і Мангера у причетності до підпалу Олешківського лісу задля безперешкодного списання та розпилу.

Суд над Владиславом Мангером та Олексієм Левіним тривав понад три роки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.