facebook

До 10 років позбавлення волі: в Україні хочуть увести суворе покарання для офіцерів

У Оболонському районі Києва оголосили збір усіх призовників, а тим часом народний депутат України Людмила Буймістер ініціювала внесення змін до Кримінального кодексу щодо встановлення відповідальності за явно кримінально протиправний наказ або розпорядження.



Про це йдеться у проекті Закону № 9391 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за видання явно кримінально протиправного наказу або розпорядження”.

Як зазначається в пояснювальній записці, Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України передбачено, що за віддання і виконання явно злочинного наказу (розпорядження) винні особи притягаються до відповідальності згідно із законом. Але проект нового Кримінального кодексу, як і його чинна редакція, не передбачає відповідальність для особи, яка віддала кримінально протиправний наказ.

Новою ст. 403-1 Кримінального кодексу України пропонується передбачити, що видання явно кримінально протиправного наказу або розпорядження, – карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Те саме діяння, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, – карається позбавленням волі на строк від двох до семи років.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Явно злочинним визнається такий наказ (розпорядження), яким завідомо для особи, якій він адресований, наказується вчинити передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне винне діяння (дію або бездіяльність) або таке діяння, яке визнається злочином відповідно до загальних принципів права, визнаних цивілізованими націями (ч. 2 ст. 7 Європейської Конвенції про захист прав та основних свобод людини).

Читайте також:  Довічне для депутатів за корупцію під час війни: Зеленський відреагував на петицію

Варто зазначити, що відповідно до ст. 402 Кримінального кодексу, відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Особа, що виконала явно кримінально протиправний наказ або розпорядження, підлягає кримінальній відповідальності на загальних підставах. Водночас не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка відмовилася виконувати явно кримінально протиправний наказ або розпорядження. Виконавець наказу може бути звільнений від відповідальності, якщо він не усвідомлював злочинність наказу. У такому випадку відповідальності підлягає тільки особа, що віддала кримінально протиправний наказ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.