facebook

Купити ліки стане ще складніше: з 1 липня набувають чинності нові правила

Деякі ліки більше не будуть доступними для українців
З 1 липня медичні препарати в рамках програми “Доступні ліки” видаватимуться виключно за електронним рецептом. Про це повідомив у своєму Телеграм-каналі нардеп від “Слуги народу” Михайло Радуцький.


В рамках програми “Доступні ліки” українці мають можливість отримати безплатно або з частковою доплатою медичні препарати для наступних напрямків: серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу, хронічні нижні дихальні захворювання (включаючи бронхіальну астму), інсулінозалежний та нецукровий діабет, порушення психіки, епілепсія, а також імуносупресивні препарати для людей після трансплантації.

Також на початку повномасштабної війни для забезпечення безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків. Уряд дозволив виписувати та відпускати “Доступні ліки” за паперовим рецептом.

Однак нещодавно уряд ухвалив постанову, яка фактично відновлює вимоги, подібні до довоєнного стану. За винятком зони активних бойових дій та тимчасово окупованих територій, де медики все ще можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти, а аптеки їх приймати.

На решті території України електронна система охорони здоров’я працює стабільно, тому лікарі можуть створювати електронні рецепти, а пацієнти їх здійснювати в аптеках.

На запит пацієнта лікар може надати інформаційну довідку, що містить деталі рецепта, у видрукованому вигляді. Це забезпечить можливість використання програми “Доступні ліки” людьми, які мають труднощі з використанням мобільних телефонів і віддають перевагу паперовим документам.

Читайте також:  На Прикарпатті вилучили величезну партію фальсифікованих ліків відомих фірм. ФОТО

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.