facebook

«Я не бачу тут України»: чому Путін боїться справжньої історії


«України ніколи не існувало», «Україну придумав Ленін і віддав їй наші землі», «Україну та українську мову придумали в австрійському генштабі» і безліч інших історичних міфів про нашу країну росіяни поширюють десятиліттями. Чи не найбільше тут відзначився диктатор рф Владімір Путін. Втім, чи знали про Україну кілька століть тому? Звернемося до спогадів сучасників.
Найвідомішим із них можна вважати Гійому де Боплана – французького архітектора та мандрівника, який багато років провів у королівській Речі Посполитій (сучасні українські землі тоді, у 17-му столітті, входили до складу польсько-литовської держави – ред.). Свої спогади з подорожі він назвав «Опис України». І це 17-те століття!
«Українці є розумні, щирі, щедрі і понад усе цінять свою свободу. Вони вважають смерть кращою за рабство і тому завзято борються з поляками за свою незалежність. Будовою тіла міцні, стрункі, гарні, а на війні зухвало хоробрі і витривалі», – додавав Боплан.
Вже тоді існування України та українців як чогось окремого було доконаним фактом. Подальші спогади сучасників лише підтверджують цю тезу.
«Козаки не мають нічого спільного з москвинами, за винятком грецької релігії та зіпсованої москвинами слов’янської мови. їхні звичаї, їхній спосіб життя, хата, їжа — все цілком різне. Козаки є гарні, вродливі, високі, спритні, активні, щирі, чесні, хоробрі, не звикли до рабства. Коротко — повна протилежність москвинам. їх зовнішній вигляд не одноманітний, як москвинів; тавро рабства не зробило їх автоматами і не спідлило, як москвинів. Козаки є жорстокі, але лише в бою, а москвини мають вроджену холоднокровну жорстокість, безжалісну і садистичну», – згадував через 100 років француз Ч. Масон, що перебував на службі в московського царя.
А наступний спогад стане пророчим у наші дні.
«Поборюючи Московщину, треба обов’язково враховувати силу України. Колись незалежна, вона не забула ще, чим вона була. Незважаючи на деспотію Московщини, яка душить все українське, ця козацька нація є і далі вільнолюбна. Це був би смертельний удар по Московщині, якби вдалося підняти Україну на революцію. Тоді вона відіграла б головну роль у визволенні всіх народів, що тепер стогнуть в московському ярмі», – писали у французькому посольстві до МЗС Франції у часи Наполеона.
Спогадів про Україну стільки, що вистачило б на цілі томи. Європейці вже тоді розуміли, що Україна – це окрема країна зі своєю нацією, мовою, культурою та звичаями. Що між московитами та українцями існує величезна цивілізаційна прірва.
Звідси і з’явилися російські імперські міфи про Україну. Люди схильні боятися правди. А правда в тому, що росія без України – держава, що не має фундаменту. Не має державотворчих ідей. «Солянка» з різних народів, що не мають нічого спільного. Істинна тюрма. Тому вони бояться. Бояться правди і бояться України.

Читайте також:  “Можливо він ще живий. Чи може мертвий. Прошу вас”: жінка слізно всіх благає допомогти у Розшуку брата. Поділіться хоч

Шукайте деталі в групі Facebook