facebook

Батьки знову в паніці: Кабмін надумав реорганізувати школи, до чого готуватись

В Україні мають намір реорганізувати школи.

В Україні триває реформування системи освіти. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на facebook-сторінці поділився, що може змінитися в умовах воєнного стану.

Він написав, що однією зі складових реформ є перехід на 12-річну освітню систему. На цей час лише у трьох державах пострадянського простору залишається 11-річна система: Азербайджан, росія та білорусь.

У рамках реформи будуть створені ліцеї, де буде надаватися якісна профільна середня освіта.

З одного боку, це рішення зменшить освітню нерівність між учнями із сільської місцевості, невеликих населених пунктів та великих міст.

З іншого боку, впровадження профільної освіти зменшить навантаження на учнів і дасть можливість вивчати предмети, необхідні для майбутньої професії.

Водночас триває реорганізація освітньої мережі, яка має на меті допомогти учням малокомплектних шкіл здобувати освіту в найближчому опорному закладі освіти, де є кваліфіковані педагогічні кадри та необхідна база для якісного, безпечного та комфортного проведення освітнього процесу. З прилеглих населених пунктів здійснюватиметься підвезення школярів до місця навчання.

До 1 вересня 2024 року органи місцевого самоврядування мають затвердити план реформування мережі закладів освіти з урахуванням вимог до ліцеїв.

Засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року мають забезпечити створення та оснащення ліцеїв необхідною матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до Інтернету, відібрати на конкурсній основі педагогічних співробітників, провести конкурс на посаду директора такого навчального закладу.

Також омбудсмен зазначив, що правовий режим воєнного стану не створює спеціальних обмежень та заборон на реорганізацію системи освіти.

Читайте також:  У МОН пообіцяли зростання зарплати вчителям протягом 2021 року

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.