facebook

Виплати вагітним і допомоги на дітей зазнають кардинальних змін

Функції щодо призначення виплат вагітним та допомоги на дітей хочуть передати ПФУ.



Кардинальні зміни чекають значну частину україських жінок та дітей. Справа у тому, що Пенсійному фонду України хочуть передати функції щодо призначення виплат вагітним та допомоги на дітей, пише РБК-Україна.

Річ у тому, що управління соцзахисту на тимчасово окупованих територіях і в зоні бойових дій не можуть нараховувати належну допомогу, а в іншому районі її оформити неможливо. Про це йдеться в законопроекті №9318, оприлюдненому на сайті парламенту.

“Управління соціального захисту населення відповідних територій не можуть нараховувати соціальні виплати сім’ям. Через децентралізований механізм нарахувань і виплат документи з одного району не можуть потрапити на адміністрування в інший район”, – йдеться у пояснювальній записці.

Чому через ПФУ проводити такі нарахування можливо?

Автори законопроекту пояснюють, що на відміну від управлінь соцзахисту, ПФУ має більш розвинену мережу підрозділів. Крім того, система координації в ПФУ побудована за так званим “екстериторіальним принципом”.

“Цей принцип означає, що незалежно від того, де перебуває людина, особливо в умовах воєнного стану, вона може реалізувати своє право на соціальні виплати”, – йдеться в документі, де зазначається, що звернувшись до ПФУ, людина крім усього іншого отримає виплати бистріше.

Призначення яких виплат може перейти до підрозділів ПФУ

Автори законопроекту пропонують передати спеціалістам Пенсійного фонду призначення:

допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами;
допомоги при народженні дитини;
допомоги при усиновленні дитини;
допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
допомоги на дітей одиноким матерям;
соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя;
оплати послуги патронату над дитиною, державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю;
грошового забезпечення батькам вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях;
сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатних вихователів, батьків-вихователів і прийомних батьків.

Читайте також:  “Талант від Бога!”: воїн написав неймовірну ікону в окопі на передовій і вразив українців (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.