facebook

Кабмін змінив правила набуття спадщини: українців попередили про неприємне нововведення

В Україні набули чинності нові правила щодо оформлення спадщини
Спадкування є передачу прав та обов’язків від спадкодавця на спадкоємця. У цьому процесі майно може переходити як відповідно до закону, так і відповідно до заповіту, пише “5692”.


Шляхом складання заповіту спадкоємець може успадкувати майно, якщо спадкодавець за здорового глузду та з ясним розумом під час свого життя скористався послугами уповноваженої особи та визначив у заповіті тих людей, кому він бажає передати своє певне майно та права.

У разі відсутності заповіту спадкоємці мають право успадковувати права та обов’язки відповідно до закону. Законодавством визначено п’ять черг наслідування згідно із законом. У разі відсутності спадкоємців у певній черзі право спадкування переходить до спадкоємців наступної черги.

Перша черга наслідування включає дітей, дружину або дружину, а також батьків. Кожен із цих спадкоємців має право на рівну частку у майні спадкодавця, яке ділиться порівну між зазначеними особами. Друга черга включає рідних братів, сестер, а також бабусь та дідусів. Третя черга включає дядьків і тіток спадкодавця.

Спадкоємцями четвертої черги вважаються особи, які проживали зі спадкодавцем протягом останніх п’яти років та спільно господарювали. Це найчастіше люди, які не встигли юридично оформити свої стосунки та перебували у цивільному шлюбі.

П’ята черга спадкування включає утриманців спадкодавця, які не є членами його сім’ї, а також інших родичів до шостого ступеня спорідненості.

У лютому 2022 року, з початком повномасштабної війни, український уряд вніс зміни до термінів прийняття спадщини. Наразі термін подання заяви на відкриття спадкової справи збільшено з 6 до 10 місяців з моменту смерті спадкодавця.

Згідно з постановою Кабміну №164 від 28.02.2022 року, під час дії воєнного стану протягом строку для прийняття спадщини або відмови від неї зупиняється, але не більш як на чотири місяці. Тобто під час воєнного стану спадкоємці мають можливість додаткового часу для вирішення.

Читайте також:  Реєстрація легкових автомобілів в Україні: змінено розміри ставок збору

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення терміну прийняття спадщини, тобто через десять місяців.

Таким чином, шестимісячний термін, передбачений для прийняття спадщини, був збільшений на чотири місяці. Протягом цього часу спадкоємці мають звернутись до нотаріуса з відповідною заявою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.